Nyitányforma, nehéz győzelem

Nem volt szép mérkőzés, de győztek  Fotó: MKSZ

A magyar női kézilabda válogatott megvívta első csatáját a szlovén – észak-macedón – montenegrói közös szervezésű Európa-bajnokságon. Az ellenfél Svájc alakulata volt, amely jelentősen megizzasztotta a magyar lányokat.

A ljubljanai találkozót Magyarország nem igazán várhatta pozitív előjelekkel, hiszen a nyitómérkőzések rendre a mieink ellen szoktak alakulni. Utoljára 2010-ben sikerült Eb-n első mérkőzésen diadalmaskodni. Úgy festett, az öt debrecenit felvonultató Golovin-csapatnak ezúttal is a nyitány lesz a veszte. A harcias svájci csapat játékát és eredményességét segítette, hogy Márton Grétáék sem védekezésben, sem pedig támadásban nem voltak acélosak. Az ellenfél rendre megtalálta a rést a magyar falon, ahol be tudtak törni a svájciak, vagy épp átlövéssel vették be a hálót. A túloldalon a szerencse sem állt a magyar nemzeti csapat mellé, hiszen a kapufa hatalmas segítséget nyújtott abban, hogy tartósan Svájcnál maradjon az előny, no, meg persze az is szükséges volt mindehhez, hogy a technikai hibák is megszaporodjanak. A félidei szünetre 12-14-es svájci vezetéssel vonultak a felek.

A folytatásban némileg rendezték soraikat Hornyák Dóráék. A szélsők és a beállók is főszerepbe kerültek, lassan sikerült ledolgozni a svájciak egyébként magabiztosan tartott előnyét, ami a magyaroknak egyelőre fájó hátrányt jelentett. Fáradtak a fehér mezesek, a beálló Bordás Réka jóvoltából pedig már a második játékrész elején sikerült fordítani, szoros csata alakult ki. Schmidék a hajrához közeledve 7 a 6 elleni mezőnyjátékkal próbáltak operálni, ám ebből leginkább ők jöttek ki vesztesként. Klujber Katrinék kíméletlenül kihasználták, hogy üresen maradt ellenfelük kapuja, így sikerült némileg meggyarapítani az előnyt jelentő gólok számát. A két csapat közti tudásbeli különbség tehát a mérkőzés utolsó részében már érzékelhető volt, a magyarok pedig meg is nyerték az első Eb-találkozót: 33-28.

A csoportkör végelszámolását és a középdöntőbe jutást tekintve kimondottan fontos kettő ponttal gazdagodott a magyar válogatott. A csoport másik mérkőzésén Norvégia simán, 32-23-ra győzte le Magyarország vasárnapi ellenfelét, Horvátországot.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.