Nincs karácsony Kevin... és debreceni könyvárverés nélkül!

Következik a 26-ik árverés

Lassan, de biztosan közeledünk tél felé. Közelebb érezzük az adventet is napról napra. És ha karácsonyt neszeljük, akkor a debreceniekben nem csak a Reszkessetek betörők! című film emléke kelt ismerősen-kellemes érzést, hanem a Crystal Antikvárium és Aukciósház könyvárverése is.

Idén huszonhatodik alkalommal kerülnek kalapács alá ritka és igen ritka könyvek, nyomtatványok. A licitálásos vásárlásra a régi-új helyen kerül sor december 9-én 16 órától: a Mathias Corvinus Collegium dísztermében (volt Arany Bika), Debrecen, Piac u. 11–15.

Asztalán Péter, a Bihar Antikvárium és a Crystal Antikvárium és Aukciósház tulajdonos-vezetője a Díszpolgár magazinnak elmondta, a mostani árverésre igen különleges darabokkal is készült. Az évzáró aukcióra 365 tételt kínál, a XVIII-ik századtól a XX. század végéig megjelent művekből. A tematikus csoportok között szerepelnek helytörténeti kiadványok is. Ilyen például a „Debreceni utmutató” 1911-es kiadása. Ritka kiadvány, páratlanul gazdag helytörténeti információkkal. Dávidházy-kötés (a korszak legnevesebb debreceni könyvkötő famíliája volt)! Kiadói, festett, feliratozott egészvászon-kötésben. Feszes tartású, szép példány. Kikiáltási ár: 15.000 forint.

- Mitől értékes, megbízható, menő egy árverés? Sok gazdag embert hívnak meg, vagy sok drága könyvet árvereznek? - kérdeztük Asztalán Péter antikvarista szakembertől, az árverés vezetőjétől.

- Akár ez is népszerűvé tehet ideig-óráig egy-egy árverést. De sokkal többet számít, amit én vallok és követek: szakszerűek és pontosak a tételek leírásai, és évek óta tapasztalom, hogy ezek alapján a tételek jelentős részére, 70-80 százalékára előzetes vételi ajánlat érkezik. Ami azt jelenti, hogy megbíznak a pontos leírásban. Ezért fontosak a korrekt leírások, amiben benne kell lennie a hibáknak is. Ehhez pedig az szükséges, hogy valamennyi tétel tüzetes vizsgálaton menjen át.

- De a vásárlók nem csak a pontos leírásokra „harapnak”, hanem például a dedikált példányokra is. Lesz most ilyen?

- Természetesen. Lesz egy Karinthy Frigyes, egy Kassák Lajos és egy Pilinszky János dedikált kötet. Különösen értékemelő egy dedikálás, pláne, ha ismert embernek írta alá a szerző.

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem. Képek a középiskolából című, aláírt könyve 1928-as kiadás Vértes Marcel rajzaival. Negyedik kiadás! Kiadói, aranyozott, kék egészvászon-kötésben. Szép példány. Kikiáltási ára: 30.000 forint.

Kassák Lajos: Egy ember élete I-II. kötet, teljes, dedikált. 1957-es, Magvető Könyvkiadó által kiadott kötet. A mű a szerző legjelentősebb munkája. Különlegesség a dedikáció: „Székely Jánosnak (Debreceni nyomdaigazgató) a jó munkatársnak Kassák Lajos 1957 IX. 1” Megjelent 6150 példányban! Hibátlan állapotú a kínált példány, kikiáltási ára: 30.000 forint. De Kassák Lajostól van másik három könyv is a mostani árverésen, amely dedikált.

A harmadik, különösen értékes kiadvány, amelyet ajánlok a ritkaságok gyűjtőinek: Pilinszky János: Harmadnapon, versek. Első kiadás, dedikált példány (Bp.), 1959-ben jelentette meg a Szépirodalmi Könyvkiadó.

Az ajánlás az Alföldi nyomda akkori igazgatójának szólt: „Székely Jánosnak hálás szeretettel Pilinszky János” Megjelent 1000 példányban, ez a költő második megjelent kötete. Kiváló állapotban. Kikiáltási ára: 40.000 forint.

Páratlan ritkaság Móricz Zsigmond 1942-es, utolsó debreceni dedikációja Maghy Zoltán hajdúböszörményi festőművésznek. Kikiáltási ára: 100.000 forint. Ennek a tételnek igen kalandos története van, amelyet le is írtam a katalógusban.

- Nekem van egy valamikor tiltott könyvem. Az ilyeneknek van kiemelkedő értékük? Vagy már semmi, mert azóta nem tiltott, bárki megjelentetheti újra?

- De, bizony, van értékemelő jelentősége az egykoron tiltott könyveknek. Egynéhány szerepel most is az árverésen.

Sinai Miklós neve sok debreceni számára ismerős lehet. De nemigen tudják róla, hogy 1730-ban született Hajdúbagoson és Debrecenben halt meg 78 évesen, 1808-ban, 1791-ben pedig a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökeként szolgált ritka tudományossággal, nagy szorgalommal. Művei közül néhány klasszikus író iskolai célú kiadásán kívül csak egy jelent meg: Sylloge actorum publicorum, quae pacificationis Viennensis historiam illustrant (Pest, 1790).

A kiadványritkaság egyetlen kiadás! (Pest) 1790. (Landerer) Egykoron tiltott politikai vitairat. A latin nyelvű bevezető után a szöveg magyar nyelvű. A 61. oldaltól (toldalék) Bocskay István erdélyi fejedelem végrendelete először magyarul. A tétel élete fő műve, ami igen kalandos körülmények között jelent meg Victor de Chorebe álnéven hely és nyomda feltüntetése nélkül. Sinai két hónapig küzd Landerer nyomdásszal, mire megkapja az első kinyomtatott példányt. A nyomdász titokban elküldte a kéziratot némely püspököknek „vizsgálat céljából”. Nagyon ritka kötet, igen kevés példány maradt fenn. Poss.: „Tüdős Jósefé” Tüdős József (1788-1857) pocsaji (Bihar megye) református lelkész. Korabeli, gerincén javított keménykarton-kötésben. Tiszta példány. Kikiáltási ára: 60.000 forint.

- Egy árverési katalógusban azt láttam, hogy a megjelölt kikiáltási áron túl odaírták a valós értéket. Ami a licitálási alapár kétszerese, háromszorosa volt. Hogy megy az ármegállapítás?

- Nyugaton, Amerikában általában becsértéket állapítanak meg tól-ig határban. De saját tapasztalatom, hogy egy 900-1400 dollár közötti becsértékkel vételre kínált kiadványt végül megvesznek 6000 dollárért. Persze előfordul, hogy becsérték alatt sincs érdeklődés a kiadvány iránt.

A katalógusomban felvonultatott tételek kikiáltási árai mélyen a valós érték alatt lettek meghirdetve, az egyedi ritkaságoknál „határ a csillagos ég.”

- A régiség, a szép állapotban megmaradt kiadvány kimondottan értékes. Mi lesz most ilyen, amit ki lehet emelni?

- Faludi Ferentz Költeményes maradványit. Első kiadás! 1786–1787-ből. Korai győri kiadvány! Korabeli, dúsan aranyozott gerincű, félbőr-kötésben. Bibliofil, szép példány! Kikiáltási ára: 60.000 forint.

- Annak van valami jelentősége, hogy egy ritkaság még nem szerepelt aukción?

- Ez jó kérdés! Van bizony értékemelő hatása. A mostani árverésen is van ilyen több is, de most csak egy debrecenit említek: A Dongó élclapot 1902-ből. A huszadik század elejének jellegzetes debreceni figuráinak tréfás történetei Szomjas Péter városi rendőr, Bugyi Sándor talyigás, Gólya Friczi, Basa Balog, Hegyeshasu Horog és mások történeteivel. Újsággyűjteményről van szó, de hiányzik a 17, 19, 21, 22, 35, 36, 38, 40, 41, 42, 47, 50. szám. Összesen 40 szám van meg! Későbbi, igényes félvászonkötésben, szép tiszta példány. Aukción nem szerepelt ritkaság! Kikiáltási ára: 36.000 forint.

- A szerzői ritkaságok egyértelműen értékes termékek. De van ilyen nyomdák esetében? Hiszen sok nagynevű nyomda működött Magyarországon. Például a gyomai Kner.

- Éppen most bocsátok árverésre egy csomagot a Kner nyomda háború előtti kiadásaiból. Igazi különlegességnek számít, közte van Radnóti Miklós Meredek út című verseskötetének első kiadása 1938-ból, Cserépfalvi kiadásában. Könyvészetileg is kiváló, a Magyar Bibliophil Társaság megválasztotta az év legszebb könyvének. Radnóti ebben indította el az Eklogák sorozatát, itt található az Első ecloga. Érintetlen, tökéletes, nyomdai állapotú példány! Kiadói, feliratozott, kétszínnyomású papírborítóban. Kikiáltási ára: 40.000 forint.

A Kner ritkaságok magasan kiemelkedő tétele a 200. tétel. Móra Ferencnek (többek közt a Kincskereső kisködmön írója) készült magánkiadás, amely összesen hat példányban jelent meg 1933-ban.

Kner Imre nyomdász és Móra levelezéséből kiderül, hogy még két „Próbanyomat” példány is készült, ebből az egyik most kerül kalapács alá. Kikiáltási ár: 150.000 forint.

A másik példány, lappang vagy megsemmisült az idők során, hollétét homály fedi...

Sok tételt lehetne még említeni, de akkor soha nem érnénk a beszélgetés végére. Ezért inkább azt javaslom, aki bővebben vagy részletesen érdeklődik az árverés iránt, az tekintse meg a katalógust ITT.

Barna Attila

(X)

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.