Nézzünk múzeumokat otthonról!

Csontváry Kosztka Tivadar: Taormina - többek között ebben is gyönyörködhetünk

Nagyon sok művész és előadó csatlakozott a „maradj otthon programhoz” és teszik sorban ingyen elérhetővé műveiket, alkotásaikat. Vannak, akik koncertet adnak a teraszukon, mások saját könyveiket olvassák fel, megint mások olyan alkalmazásokat tesznek ingyenessé, amiknek köszönhetően közelebb kerülhet hozzánk a kultúra. A bien.hu jóvoltából az ingyenes filmek és könyvek mellett most olyan múzeumokat is bejárhatunk a nagyvilágban, amiket a koronavírus okozta járvány miatt kívülről sem igazán láthatnánk.

Az autók szerelmeseinek

Ingyenesen látogatható az Audi múzeum, de megnézhetjük a világ legszebb Mercedeseit és a Porsche múzeumban is tehetünk egy virtuális sétát. Nem lehetetlen most a nappaliból egyenesen Los Angelesbe jutni, ahol a világ egyik legnagyobb autómúzeumában, a Petersen múzeumban gyönyörködhetünk. A nonprofit szervezet által működtetett épületben közelebbről is megismerhetjük az autók történetét és nem kevesebb, mint 100 extravagáns járművet csodálhatunk meg 25 galériában.

Magyar Földrajzi Múzeum

Szerencsére nem csak a különböző gépjárművek között böngészhetünk, bár ennek minden bizonnyal többen is örömmel hódolnak. Ugyan a Magyar Földrajzi Múzeum most zárva tart, de nincs semmi akadálya annak, hogy háromdimenziós sétát tegyünk az intézményben. A digitális túra kereteiben az összes kiállítást közelebbről is megtekinthetjük – 27 információs pont van a segítségünkre a tájékozódás során.

Magyar Nemzeti Galéria – Szépművészeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Galéria – Szépművészeti Múzeum Digitális Múzeum Programja keretein belül mutatja be virtuális kiállítóterét, és ezzel lehetővé teszi, hogy az otthonunk kényelméből vegyünk részt az online látogatáson. Már most is bőségesen akad látnivaló a weboldalon, de az a cél, hogy fokozatosan bővüljön a digitalizált tárlat, ami nem csak a képek megtekintését, hanem a tájékoztató anyag megismertetését is jelenti.

British Múzeum

British Múzeum kihagyhatatlan látnivaló azoknak, akik Londonba érkeznek – ez azonban sajnos most nem egy kivitelezhető program. Jó hír, hogy cserébe ingyenesen megtekinthető a világ egyik legnagyobb, emberi történelemmel és kultúrával foglalkozó intézménye: ha felelevenítenénk az ismereteinket, vagy csak kíváncsiak vagyunk a világ leghíresebb archeológiai leleteire, akkor jó helyen keresgélünk. Ebben a múzeumban páratlan kiállítási tárgyakat szemlélhetünk meg igazán közelről, most sorban állás és tülekedés nélkül. 

Ingyenes tárlatok

Nem csak komplett múzeumokat nyitottak meg a nagyközönség előtt, akadnak olyan intézmények, amelyek csak egy-egy tárlatot tettek elérhetővé. Így tett a washingtoni National Gallery of Art is, aminek a weboldalán két kiállítást tekinthetünk meg. Az egyikben megismerhetjük az amerikai divattörténetet az 1700-as évek közepétől kezdve egészen az 1800-as évek végéig, míg a második kiállításban egy holland festő, Johannes Vermeer remekműveit nzéhetjük meg közelebbről. Az oldalra akkor is érdemes kattintanunk, ha kedveljük a különböző festményeket, ugyanis számos képet töltöttek fel a reneszánsz, a barokk, de még a realizmus jegyében is.

National Museum of Modern and Contemporary Art

A legkülönbözőbb részeit járhatjuk be ennek a távoli, ázsiai múzeumnak: a Nemzeti Modern és Kortárs Művészeti Múzeum Szöulban nyitotta meg virtuális kapuit a látogatók előtt. Az intézmény arra hivatott, hogy bemutassa a korai művészet történetét, ösztönözze a kortárs művészek kommunikációját és elősegítse, hogy a különböző művészeti és humán tudományágak kapcsolódhassanak egymással.

Uffizi Galéria

Olaszországról sajnos nem sok jót hallhattunk az elmúlt időszakban, de az egészségügyi válság a történelmi emlékekre nem tudja rányomni a bélyegét. Számos múzeum és galéria nyitotta meg virtuálisan a kapuit a látogatói előtt, így többek között elérhetővé vált az Uffizi Galéria is, amiben nem csak előadásként összeállított sztorikat, hanem gondosan csoportosított, átválogatott képeket is közelebbről szemügyre vehetünk.  

Szabó Erzsébet

Bien.hu

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.