Nem sikerült a bravúr a Veszprémnek

Spiller István, az MTI különtudósítója jelenti:
    Köln, 2014. május 31., szombat (MTI) - Nem sikerült a bravúr az MKB-MVM Veszprémnek, így nem jutott be a férfi kézilabda Bajnokok Ligája vasárnapi fináléjába, mert a kölni négyes döntő első elődöntőjében 29-26-ra kikapott a német THW Kiel csapatától.

    A magyar bajnok a spanyol Barcelona és a német Flensburg-Handewitt párharcának vesztesével találkozik a zárónapon a harmadik helyért.
    
        Férfi BL, négyes döntő, 1. elődöntő:
THW Kiel (német)-MKB-MVM Veszprém 29-26 (13-13)
Köln, Lanxess Aréna, 20 ezer néző, v: Krstic, Ljubic (szlovénok)
gól: Sigurdsson 7, Palmarsson 7, Wiencek 4, Ekberg 3, Jicha 3, Zeitz 2, Vujin 2, Sprenger 1, illetve Ilic 5/3, Nagy 5, Ugalde 4, Vilovski 2, Iváncsik G. 2, Chema Rodriguez 2, Sulic 2, Ruesga 2, Gulyás 1, Iváncsik T. 1

    A Kiel már kétszer, 2010-ben és 2012-ben nyert a BL Final Fourban, ugyanakkor a Veszprém első magyar csapatként jutott el a négyes döntőbe. A két együttes tavaly a negyeddöntőben találkozott, akkor a németek két egygólos győzelemmel jutottak tovább.

    Sulic kiállításával kezdődött a találkozó, majd az ex-veszprémi Vujin büntetőjét védte Alilovic. Eleinte indításgólokkal vezetett a Kiel, majd - a következő idénytől a magyar bajnokot erősítő - Zeitzet küldték ki, ráadásul a németek a második hetesüket is elhibázták. Ekberg az egész BL-ben most rontott először ilyen szituációban.  Kőkemény birkózás zajlott a két hatosfal előtt, sok volt a kiállítás is. Ebből a Veszprém jött ki jobban, Ugalde remeklése révén 9-7-re elhúzott, válaszul időt kért a német bajnok. Ez nem törte meg a veszprémi lendületet, sőt, háromgólosra hízott az előny. A közel 1500 fős magyar tábor sokszor túlkiabálta a mintegy ötezer kieli szurkolót.  A csereként beállt Palicka kapus védéseivel labdákat szerzett a Kiel és leindításokból pillanatok alatt egyenlített. Nem maradt el a veszprémi időkérés sem. Rövid időre fordult a kocka, de a szünetben döntetlen volt az állás.

    Kapusbravúrok vezették be a második játékrészt, védésre védés, majd gólra gól volt a válasz. A 38. percben vezetett ismét a Kiel, aztán 18-16-nál időt kért a Veszprém. Palicka továbbra is megbabonázta a magyar csapat játékosait, hat perc alatt csupán egy gólt kapott. A 43. percben Sulic belekönyökölt Wiencek arcába, így piros lappal végleg kiállították.  Nagy erőfeszítéssel visszajött a meccsbe a magyar bajnok, ám megint következett egy olyan szakasz, amikor a kieli kapusnak szinte nem lehetett gólt lőni. Az utolsó tíz perc előtt 21-24-nél időt kért a Veszprém. Ekberg góljaival úgy tűnt, eldőlt a mérkőzés, ám Nagy László csapatkapitány duplájával megint szorosabb lett az állás (54. perc: 27-25). A lélektanilag fontos pillanatokban azonban a Kiel eredményes tudott lenni, ezzel megtartotta előnyét a helyenként paprikás hangulatú összecsapáson.

    A 2010 óta létező BL Final Fourban eddig csak német-spanyol, illetve spanyol-spanyol döntőt rendeztek, ez a sorozat most sem szakad meg. Egybehangzóan az volt a veszprémiek véleménye, hogy a sok bekapott indításgól volt a vereség fő oka. Carlos Ortega vezetőedző az MTI-nek elmondta, nagyon sokáig egyenrangú ellenfelei voltak a Kielnek, de a német csapat a második félidőben megbosszulta a sok kihagyott helyzetet, gyorsan tudott indulni, ezekből pedig rendre betalált.

    Nagy László szerint idegesen kezdtek és nem tudták megszűrni az ellenfél gyors támadásait, pedig készültek rá. "Az is a Kiel javára szólt, hogy Palicka remekül védett. Szeretnénk vasárnap nyerni, hogy ne győzelem nélkül menjünk haza. Most a pihenés a legfontosabb" - nyilatkozta Nagy.

    Iváncsik Gergő úgy vélte, mindig egy "pici dolog" hiányzott: "Amikor kellett volna, akkor a Kiel dobott gólt, vagy védekezett ki támadást. Sajnos, sok hibával játszottunk és kaptunk 8-9 lerohanásos gólt."  Mirko Alilovic kapus és az átlövő Momir Ilic szerint a játékvezetők sem mindig álltak a helyzet magaslatán, de nem ezen múlott a vereség.

    "A védekezésünk jó volt, de sajnos támadásban többet hibáztunk, ezekből kaptuk a gyors gólokat" - tette hozzá Ilic, aki éppen a Kiellel nyert kétszer BL-t.

    "Nem vitás, a Veszprém fantasztikus csapat. Most sikerült őket hibázásra kényszeríteni, mi pedig a saját, rohanós játékunkat tudtuk játszani" - értékelt Alfred Gislason, a Kiel vezetőedzője.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.