Majdnem húsz, így volt szép

Boriszov zsákol  Fotó: DEAC

Karácsony előtti utolsó hazai meccsén harmadik „nagykutyának” számító ellenfelét győzte le a DEAC. A ZTE együttesét múlta felül a Debreceni Egyetem kosárcsapata. Az NB1/A 10. fordulójában 91-72-es siker született az Oláh Gábor utcán december 14-én.

Az összecsapás történelmi pillanat volt a Debrecen számára, hiszen első hazai meccsét közvetítette élőben az M4 Sport televízió.

A papírforma a zalaiak számára volt kedvezőbb, hiszen idegenben csak kétszer, míg otthon mindössze egyszer szenvedtek vereséget. Bencze Tamás csapata komoly tervekkel érkezett tehát Debrecenbe.

Az első tízpercet a vendégek indították ponttal, 4-0-ig jutottak, majd a DEAC is rákezdett. Ivosev 2+1-es akcióját Dugat folytatta, így máris vezettek. Néhány percig kiegyenlített küzdelem zajlott, egészen addig, amíg Borisov el nem kezdte szokásos „ténykedését”. Ez lendületet adott a csapatnak, Borisov, Dugat és Manigat is kiválóan kapta el a triplák fonalát, de a vendégektől csak Papp tudott érdemben válaszolni, a negyed végére pedig már nyolc ponttal mentek a „Berényi-fiúk”. Az állás 31-23.

A második felvonás elején még tudott zárkózni a Zete, kettő perccel később azonban Manigat tízre növelte a differenciát. Érkezett a közönség ifjú kedvence, Omenaka, aki becserélését követően máris blokkolt és hatalmasat zsákolt. A jó formában kosarazó Agafonov vezetésével kettő pontig felzárkózott a dunántúli alakulat, de az utolsó percben Berényi Sándor felébresztette csapatát és gyorsan visszaállt a komolyabb különbség: 47-40.

Pontgazdag első félidő után Manigat talált be távolról a DEAC részéről, a túloldalon pedig Thompson és Ware válaszolt. Dugat kiváló cseleivel rendre be tudott törni és könnyed labdákkal szerezte a pontokat. Példásan védekezett a DEAC - az elzárásoknak köszönhetően labdákat sikerült lopni és a palánk alatti lepattanózás is összefogott volt. A negyed második felében időt kért Bencze Tamás, de a gyors taktikai váltás sem volt eredményes, először a találkozón tíz fölé ugrott a hazai előny. Manigat a játékrész végén már negyedszer volt pontos kintről: 69-56.

A negyedik menetben is folytatta magabiztos játékát az egyetemi gárda. Milos Borisov 20 pont fölé ért, öt perccel a vége előtt már húsz pont is volt a különbség (86-66). A DEAC megpróbálta a 100-at is elérni, de Berényi Sándor a fiatalok beállításával inkább biztonsági játékra váltott és kézben tartotta az előnyt. A vége 91-72.

Milos Borisov 25 pontjával a meccs legeredményesebb játékosa lett, a vendégeknél pedig Agafonov gyűjtötte a legtöbbet: 24. Külön kiemelendő Manigat teljesítménye, aki gólpasszai mellett 20 pontot szerzett, ebből 18-at hármasból.

A DEAC hazai pályán továbbra is csak egy vereséget szenvedett el, de harmadik kifejezetten veszélyes ellenfelét győzte le a Körmend és a Falco után. A zalaiak a látszólag biztos kezdés után nem találtak ellenszert a Debrecen sokpasszos, betörésekre épülő és szorosan védekező játékára. Ivosev Tamás remekül kapta el a fonalat már az első negyed legelején és Milos Borisovval a csapat két vezérévé váltak az offenzívákban. A saját palánk alatt leginkább Godwin Omenaka lepattanói és blokkjai váltak hosszú távon hasznára a csapatnak, de Daniel Amigo is rengeteget tett hozzá a győzelemhez rámenős védekezésével és gyors indításaival.

Zalaegerszegről tucatnyian érkeztek, míg a hazai szektort teljesen megtöltötte az 1100 néző. A kosárhangulatról ezúttal is remekül gondoskodott a dob és a szurkolócsapat.

A fekete-fehérek 22-én Sopronban vendégszerepelnek, 27-én és 30-án pedig az Alba és a Pécs ellen két hazai meccsel búcsúznak 2018-tól. 

Barna Marci

DEAC: DUGAT 14/6, Polyák 2, BORISZOV 25/3, Ivosev 10, AMIGO 13

Csere: MANIGAT 20/18, Bognár 3/3, Omenaka 4, Velkey, Kozák, Kósa, Tóth.

Edző: Berényi Sándor

 

ZTE: Ware 7/3, THOMPSON 22/9, Gliebov 2, Szabó Zs. 5/3, Agafonov 24

Csere: Papp 6/3, Doktor 4, Durázi 2, Bagó, Gulyás.

Edző: Bencze Tamás

Berényi Sándor: – A két csapat tabellán elfoglalt helyezésétől függetlenül közvetlen riválisként tekintünk a ZTE-re, így különösen értékes győzelmet arattunk. Több játékosunk is extra teljesítménnyel rukkolt elő, végig teljes energiabedobással játszottunk. Úgy gondolom, ez volt a legjobb mérkőzésünk a szezonban. (forrás: DEAC)

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.