A nagy pestisjárvány

Idősb Pieter Brueghel A halál diadala című festménye a pestis tombolásáról

A koronavírus kapcsán számtalan korábbi járvánnyal kapcsolatos visszaemlékezés, munka látott napvilágot. Hetilapok, folyóiratok tematikus oldalakon foglalkoznak a jelennel és a múlt fertőzéseivel.

Ifjoncabb korom kedvelt olvasmánya volt Boccaccio: Dekameron c. munkája. Persze akkortájt az erotikus történetek miatt faltam az írásokat. Mostanság inkább, mint új irodalmi műfaj, a novella keletkezése kapcsán emlegetem, no meg, mert éppen az első nagy pestisjárvány idején íródott. A pestis elől elzárkózó szereplők kerek száz történetet meséltek el. A dühöngő járvány közepette is az életöröm és érzések szabadságának és a szellemi korlátok ledöntésének igényét jelenítették meg.

Pestisjárvány korábban is sújtotta az akkor ismert világ egy-egy szegletét. A halálos kór 451-52-ben Konstantinápolyban okozta tízezrek halálát, 590-ben pedig Rómában.

Az első globális járvány 1347 és 1453 között pusztított. Európa és Észak-Afrika népe fertőződött. Pontos adatok hiányában a halálozási arányt csak becsülni lehet. A veszteségeket a kontinens lakosságának 30-60 százalékára teszik.

A járvány leggyakoribb terjesztője a patkánybolha. Az első nagy pestisjárvány kórokozói is e vérszívók lettek. 1346-ban a genovaiak Krím-félszigeten található Kaffa erődjébe, az ostromló Aranyhorda, katapultokkal számos, pestisben meghalt katonájuk tetemét vetették a várba. Az erődítésben kitört járvány átterjedt a városra is. Akkortájt több ezer genovai polgár is ott tartózkodott. A járvány miatt a lakosságot hajókon igyekeztek kimenekíteni. A hajók patkányainak bolhái megfertőzték az utasokat, így a pestis hamar eljutott Konstantinápolyba, Velencébe, Messinába, Genovába és Marseille-be, onnan pedig a világ minden égtája felé.

A járvány kialakulásának, pusztításának számtalan oka volt. Elsőként kell említeni a 14. századra megerősödött mobilitást. A kereskedelemmel foglalkozó Levante, Velence, Genova, a Hanza városok, tengeren és szárazföldön szállították áruikat. A kereskedelmi útvonalak behálózták a Földköz-tengert és Európát. A nagytömegű hadseregmozgások szintén növelték egy járvány kialakulásának esélyét. A kereskedők és katonák miatt a fertőzések gyorsan terjedtek.

A második ok: a legyengült Európa. Az 1200-as évek közepétől a kontinens átlaghőmérséklete három-négy fokkal csökkent. Az északi részek termőföldjeibe vetett magok már nem fordultak termőre. Anglia, Grönland és Észak-Európa termőterületei használhatatlanná váltak. A kieső földek pótlására addigi ugaron hagyott területeket vettek művelésbe, erdőírtással igyekeztek továbbiakhoz jutni. Ennyi nem volt elég. A bajt tovább tetézték az alacsony termésátlagok, a kezdetleges művelési technológiák és a korszerűtlen agráreszközök. Mindezek következménye az éhínség. A több évtizedes nélkülözés legyengítette a szervezetet, csökkentette az immunitást. Az emberiséget ebben az állapotban találta a pestisvírus.

A középkori higiéniai helyzetet mindenki ismeri. Az utcák közepén kialakított csatornákban folyó szennyben patkányok lubickoltak. Innen pedig már ismert a fertőzés menete.

A fertőzés kialakulására, terjedésének megállítására a fejletlen orvostudomány képtelen volt hatni. A középkorban sikeresen egyetlen módon tudtak védekezni: otthon maradtak.

Magyarországon a pestisjárvány enyhébb lefolyásúnak bizonyult. Régészeti leletek vizsgálata alapján megállapították, hogy a pestisfertőzésben elpusztultak zömmel az "A" vércsoporthoz tartoztak. A Magyar Királyság területén élő lakosok inkább a "B" vércsoporthoz tartoztak, ami a pestissel szemben nagyobb ellenállást adott nekik. Hátráltatta a kórokozók behurcolását az is, hogy nem voltak nagyobb kereskedelmi utak, nem voltak tengeri kikötők sem.

A járvány később is többször felütötte fejét. Befolyásolta például a Rákóczi szabadságharc kimenetelét. A kór 1708-ban megtizedelte a fejedelem katonáit.

Az utolsó hazai pestisjárványt 1738-ban jegyezték fel.

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.