Művészetből nem lehet megélni

Molnár Judit Emma

Molnár Judit Emma a cívisváros fiatal festőművésze, aki kérésünkre a diszpolgár.hu online magazinnak nyilatkozott arról, milyen kilátásai vannak egy kezdő művésznek, ha ezen a pályán akar boldogulni.

A művésznő 2016 óta foglalkozik festészettel, majd 21 éves korában kiállították 16 képét a vénkerti Borsos-villában. Régi ismeretségünkre való tekintettel tegeződve beszélgettünk.

- 2022 januárjában a Borsos-villában kiállították a festményeidet. Hogyan jött az ötlet, hogy tartalékos katonaként közszemlére tegyék az alkotásaidat?

- Barcsa Lajos alpolgármester és a katonaság támogatásával jöhetett létre a kiállítás, az ötlet pedig édesanyámtól származott.

- Mennyi idő volt az esemény megszervezése?

- Pontosan már nem emlékszem, de körülbelül két hónap volt, mire lefoglaltuk a helyet, megfestettem az összes képet és kitaláltuk a tematikát. Nem egy egyszerű feladat.

- Tervezel a jövőben újabb kiállítást a képeidből? Hívnak kiállítótermek, vagy neked kell kilincselned?

- Igen, van tervben következő kiállítás, csak ez évek munkája lesz. Sajnos nem hívnak kiállítótermekbe, ha lesz kiállításom, azt önállóan és saját önerőmből kell létrehoznom, mivel még nem vagyok ismert a festő.

- Mit gondolsz, mennyire nehéz ma egy fiatal művésznek érvényesülnie?

- Azt gondolom, hogy a mai világban nem csak a fiatal művészeknek nehéz érvényesülni a művészetben. Rengetegen festenek, és nincs annyi kereslet már rá. Illetve addig, amíg nincs egy támogatója a fiatal művésznek és amíg nem fedezik fel, sajnos nagyon nehéz érvényesülni ezen a területen.

- Szerinted a közösségi média segíti a feltörekvő művészek munkásságát? Van virtuális galériája, katalógusa az alkotásaidnak?

- Igen, határozottan azt kell, hogy mondanom, hogy segít a közösségi média a művészeknek, hiszen így több emberhez el tudjuk juttatni az alkotásainkat. Én is fent vagyok bizonyos platformokon, és próbálom magamat eljuttatni más emberekhez.

- Milyen platformokon tekinthetőek meg a munkáid?

- Fent vagyok tiktokon peear123 felhasználónéven, itt a festmények elkészülésének folyamatát szoktam bemutatni.

- Hogyan határoznád meg a stílusodat, hová sorolnád magad, ha el kellene adni magad egy galériának?

- Ha meg kellene határoznom a stílusomat, akkor inkább realista festő vagyok, legtöbb esetben azt ábrázolom, amit látok, a szó szoros értelmében. Talán Marco Grassi festményei állnak hozzám a legközelebb, szeretnék egyszer olyan fotórealisztikusan festeni, mint ő, viszont ehhez rengeteg év, kutatómunka és tapasztalat szükséges.

- Szerinted manapság csak a festészetből meg lehet élni, vagy muszáj más kiegészítő forrást találni?

- Magyarországon csak a festészetből sajnos nem lehet megélni, külföldön talán több a kereslet rá. Muszáj mellette más munkát is vállalni.

- Jelenleg nincs saját műtermed. Gondolkoztál azon, hogy a későbbiekben saját helyed legyen, ahol alkotni tudsz?

- Szeretnék egyszer saját műtermet, igyekszem fejleszteni magam, hogy minél hamarabb elérjem a célomat.

- Milyen jövőbeli céljaid vannak festőként?

- Szeretném, ha a festményeimet sok ember megismerné és kiállítanák azokat. Szeretnék örömet szerezni másoknak azzal, ha egy-egy portrét megkaphatnak ajándékba a szeretteiktől, amelyet én festhetek meg.

Nagy Szidónia Johanna

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.