Moody-est és DEAC-siker Szegeden

Lendületben a szegediek  Fotó: MKOSZ

Valóságos ki-ki meccsen diadalmaskodott szombat este Kovács Adrián legénysége a Szedeák otthonában. A két csapat között mindössze egyetlen kosár volt a különbség a találkozó végén, ami a legutolsó másodpercekben dőlt el.

Többhetes kihagyást követően lépett ismét pályára a Debreceni Egyetem elsőosztályú férfi kosaras alakulata. A fekete-fehérek számára nem voltak tökéletesek a kilátások, hiszen többek között kapitányukat, Polyák Lászlót is nélkülözniük kellett sérülések vagy a vírushelyzet miatt. A szezon eddigi meglepetéscsapata, a vendéglátók ráadásul öt találkozó után mindössze egyetlen vereséggel vágott neki a megmérettetésnek. A mérkőzés előtt a DEAC három lejátszott forduló után 2-1-es mutatóval állt a tabellán.

Hamar felvették a felek a ritmust. Egymás után potyogtak a kosarak és már a kezdeti mozzanatoknál kiderült, hogy egyik csapat számára sem lesz könnyű a vezetés megszerzése. Tóth Ádám palánk alatt volt eredményes elsőként. Az amerikai irányító Stefan Moody is robbant, majd az ifjú Somogyi Ádám kezdte kiválóan a meccset, hárompontosokkal szállt be. A hazaiak részéről Govens remekelt, mellé Keller Iván találatai sorakoztak fel. Az első játékrész végén 24-26 állt az eredményjelzőn. Védekezés tekintetében a debreceniek nem álltak a helyzet magaslatán. A befutó irányítók akciói rendre célba értek, a palánk alatt várakozó center pedig tiszta ziccereket játszhatott meg. A túloldalon azonban Moody produkciózott elképesztő iramban. Hol védőjét küldte el egy ütemváltással, majd bezúgatott egy triplát, hol pedig elindult a gyűrű alá és három-négy ember között váltotta pontokra a támadást. Tóth Ádám is aktív volt, elsősorban a festékben igyekezett eredményesen helytállni. Játékának egyetlen hátulütője akadt azonban, a gyorsan összegyűlt három személyi hiba. A tisza-partiaknál Govens mozdulatai követhetetlennek bizonyultak, s adottságait kihasználva el is engedett egy-egy különlegesen nagy hármast. Klasszikus értelmében ismert szoros csatározás folyt a parketten, amelynek győztesét megtippelni sem lehetett a félidőben. A nagyszünetben 44-45 volt az eredmény.

A hajdúságiak mestere minden bizonnyal elsődleges problémaként vázolta övéinek Govens szabadon engedését. Szerencsére a Debreceni Egyetem csapatánál parádézott egy Moody, aki a szegediek vezérével személyes csatát vívhatott. A harmadik felvonásban rendeződni látszottak a védelembeli sorok, Djordje Drenovac is aktívan kivette részét az ütközetből. Komolyabb előnyre szert tenni azonban Tóth visszatérésével sem sikerült. A házigazdák felállásában most Brown bizonyult Govens hű társának a találatok szállításában. A légiósok révén mégis tartotta magát a fekete-fehér gárda és 71-69-es vezetéssel fordulhatott az utolsó csörtére. A szegedi arénába kilátogató maroknyi szurkolóhad egészen az utolsó másodpercekig rághatta körmét. A kiválóan menetelő Szrecsko Szekulovics-tanítványoknek még Govens 48 VAL-os estéjével sem tudták magukhoz ragadni a diadal esélyét. Négy másodperccel a végső dudaszó előtt Somogyi passzolt a festékbe Drenovacnak. A szerb szemfülesen, védőjével mit sem törődve ugrott az érkező labdára és egyetlen másodperc leforgása alatt kosárra váltotta a látványos megmozdulást. Ezzel vált a mérkőzés hősévé, hiszen el is döntötte: a végeredmény 90-92 lett.

A DEAC győzelmével és 3-1-es mérlegével előrelépett a dobogó harmadik fokára. A kaotikus tabellát mindössze kettő lejátszott bajnokival, mindkettőt megnyerve a Falco vezeti.

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.