Pihenünk, vagy lelépünk a falvédőről?

Ma úgy gondoltam, hogy a heti kemény robot utáni, mérhetetlen fáradtság érzetemet javítandó, a nullára amortizált munkakedvem motiválására legurítok egy-két doboz sört. Keményebb, ütősebb komlólére gondoltam.

Hadd hasson, káózza értelmem!  Kell egy kis kikapcsolódás, amnézia. Csak az a másnaposság ne lenne…, bár enyhítésére bevált módszereim vannak. Reggel meleg-hidegvizes zuhany, esetleg szauna. Apropó szauna! Egy orosz filmben az eddigi legdrasztikusabb másnaposságűző módra leltem. A cári hadsereg katonatisztje három napon át vedelt, mert kiszemelt hölgye kosarat adott. Folytatta volna mértéktelen májzsugorítását, de a hadseregnél történt valami, ami miatt riadót rendeltek el. A vodkamámorban kábult tiszt szolgálatra képtelen állapotában fenyítését, lefokozását veszélyeztette. Tiszti szolgájával kivitette magát a városszéli folyóhoz. Tél volt. A szolga léket vágott. Dézsát merített a vízbe. Adta urának, aki közben félmeztelenre vetkőzött a mínusz húszfokos hidegben. A tiszt magára zúdította a dézsa tartalmát, aztán még vagy tízszer. A józanodás garantált volt. Normális esetben a tüdőgyulladás is, de az orosz hozzászokott a drasztikus megoldásokhoz. Elméje tisztultával jelentkezett az egység parancsnokánál.

Elmentem egy hipermarketbe, hátha találok valami ütősebb sört. Három polcsor kínálatának végigvizsgálata lehangoló eredményt hozott. A legerősebb sör is mindössze 5,4 %-os alkoholtartalmú volt.

- Fogmosó víz – morogtam.

Eszembe jutott, amikor az 1970-es évek elején, mint szakközépiskolás, üzemi gyakorlatra Eperjesre rendeltettünk. A helyi mezőgazdasági gépgyárban járultunk hozzá a csehszlovák népgazdaság kirobbanó fejlődéséhez. Mentorom szlovák volt, csak a nemzetközi mutogatós nyelven értettük meg egymást, de úgy tökéletesen, mert bár oroszt ő is tanult, mert kötelező volt ott is, de elmélyült tudásra nem tett szert. Mentorom kedvelte hazája komlótermékeit. Akkortájt az üzemben is fogyasztható volt a szegymecska, azaz a hétfokos sör. Annak idején ez ártalmatlan szörpnek bizonyult a 12-14 százalékos hazai termékek mellett. Jómagam napi három-négy üveg elfogyasztásával megelégedtem, mentorom tíz alatt nem fejezte be a nyolcórás műszakot. Néha én támogattam el a sajtológéptől, nehogy kárt okozzon magában. Az utolsó nap csak megtörtént a baj. Búcsúzásképpen én is öt sörig jutottam, mentorom pedig tizenöt körül tartott, amikor a műszak vége előtt háromnegyed órával lesajtolta a hüvelykujját.

A hipermarket sörkínálatát hiába kutattam át. Szó szerint, minden márka egy dobozát, üvegét leemeltem a polcról, vizslattam alkoholtartalmát. A csúcs egy belga sör, 8,6 % alkoholfokos kínálata volt, de istentelen drágasága miatt, nem vásároltam belőle. Maradt egy laza 5 százalékos folyékony kenyér.

Megfogadtam, ha kijutok Szlovákiába, csak 10 % fölötti alkoholtartalmú söröket veszek. Ott még kaphatók.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.