Majális meg fieszta, egy kicsit másképp

A sport körül forgott a világ  Fotó: DVSC

A Felvonulók kérték – szerencsére – már egyre kevésbé él a köztudatban, ha elérkezik május első napja. Ettől függetlenül országszerte megannyi helyen rendeznek különböző közösségi eseményeket a jó idő tiszteletére, s a munka több évtizedes ünnepére.

Noha a május 1-i szünnap az egykori szocialista, leninista-marxista munkásmozgalmak ötlete alapján született meg, nyugodtan mondhatjuk, mára már korántsem azt jelenti május 1-je mint néhány évtizeddel ezelőtt. Habár „itt van május elseje”, a debreceni főtér nem öltözik vörösbe, s az államvezetők képei sem jelennek meg felvonulás keretében, különböző méretű molinókon és táblaképeken. A majális fogalma átalakult egyfajta családi programmá. Különösen akkor, ha ez a nap épp hétköznapra esik, akárcsak idén. Összeforrt a májusfaállítás romantikus szokásával, családi kirándulásokkal, belvárosi rendezvényekkel, vurstlival. Apropó, rendezvények. Úgy fest, Debrecen egészen sajátosan értelmezi ezt a napot, amely talán már nem is definiálható mereven a munka ünnepeként (mint anno, a vörösuralom évtizedeiben), sokkal inkább a tavasz különleges pihenőnapjává érett. No, de visszatérve a cívis városra. Bár május 1-jén a Nagyerdőn ezúttal sem maradt el a lángos-sültkolbász-ugrálóvár családi nap kombó, mindez már cseppet sem a régi. Az állatkert megtelt látogatókkal, a majális hangulat mégsem volt meg. Legalábbis nem úgy, ahogy azt évekkel ezelőtt megismertük. Habár városunkban egészen különleges formáit is tapasztaljuk a majálisoknak – lévén például az egyetemen május 9-én májusköszöntő.

Ennek ellenére Debrecenben most nyugodtan állíthatjuk, meghonosodott a sportmajális jelensége. Nem vurstlival, kirakodóvásárral, szórakoztató, kulturális programokkal ünnepel(t) az Alföld szíve. Sporttal, sporttal és sporttal. Méghozzá piros-fehéren. Az csak a hab a tortán, hogy a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság is épp ez időben zajlott. Május nyitányát körülölelte a DVSC piros-fehér színezete. Április utolsó napján ugyanis a Nagyerdei Stadionban aratott magabiztos győzelmet a Vasutas, jelentős létszámú nézősereg előtt, miután egésznapos családi nap zajlott a Nagyerdőn. A májusköszöntő dátum után közvetlenül pedig utolsó hazai mérkőzésén készült pályára lépni a DVSC Schaeffler női kézihada, ráadásul épp a legnagyobb rivális, a Fradi ellen. Piros-fehér, akarom mondani, diadalmas sportmajális. Ki hallott már ilyet!? Hát mi Debrecenben most már egészen biztosan.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.