Magas az építőipari cégek bedőlése

Budapest, 2014. július 29., kedd (MTI) - Az országos átlagnál több építőipari cég szűnt meg az elmúlt 12 hónapban, s romlott a szektor fizetési fegyelme is, ami azt mutatja, hogy az építőipari teljesítménynövekedés csupán a cégek szűkebb körét érinti - derül ki a nemzetközi cégminősítő Bisnode felméréséből.

A cégcsoport MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint az építőipari cégek bedőlési aránya az országos 2,7 százalékos átlagnál jóval magasabb, 4,83 százalékos.

Ez jellemző külön-külön az egyes ágazatokra is, a magasépítéssel foglalkozó vállalatok 5,29 százaléka egy éven belül fizetésképtelenné válik, a mélyépítés és az egyéb szaképítés területén tevékenykedő cégek esetén is 3,5 százalék feletti a bedőlési arány.

Keleti József, a Bisnode cégcsoport ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére elmondta: az elmúlt egy évben a cégbedőlési arány ugyan csökkent, mivel kevesebb felszámolás volt és csökkent a végelszámolások száma, azonban több mint 5,5 ezer kényszertörlési eljárás indult, ami jelentős növekedés az azt megelőző 1,64 ezer eljáráshoz képest.

A felmérés értelmében a nagyszámú cégmegszűnések mellett egyre több - az elmúlt egy évben 14 százalékkal - új vállalkozás alakul a szektorban.

A közlemény szerint a szektorra kifejezetten jellemző, hogy egy tartozásokat maga mögött hagyó cégtulajdonos új vállalkozást alakít.

Az építőiparra az országos átlagnál is rosszabb számlafizetési fegyelem jellemző. A magyar átlagos fizetési határidő jelenleg 29 nap körül mozog, mely az építőiparban 39 nap.

A késedelmek is meghaladják a magyar 18 napos átlagot, ugyanis az építőiparban átlagosan 26 napos késéssel fizetik a számlákat. A csúszás a magasépítés területén a legmagasabb, itt átlagosan az előírtnál 35 nappal húzódik el a cégek kifizetése.

Az elemzés szerint több mint 55 ezer társas vállalkozás folytat ma Magyarországon építőipari tevékenységet, mellyel az egyik legtöbb céget tömörítő szektor. Ezen cégek 36,7 százaléka magasépítéssel, 9,8 százaléka mélyépítéssel, 53,5 százaléka egyéb szaképítéssel foglalkozik.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.