LMP: jövőre sem javul a társadalom többségének helyzete

Az LMP szerint Orbán Viktor kormányfő korábbi ígéretével ellentétben jövőre a társadalom többségének fizetési helyzete és kilátása sem javul. Schiffer András, az ellenzéki párt frakcióvezetője beszélt erről hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A politikus felidézte a kormányfő egy 2011 szeptemberében elmondott parlamenti napirend előtti felszólalását, amelyben tájékoztatása szerint Orbán Viktor azt mondta, mérget lehet venni a biztatóbb jövőre. "Orbán Viktor készítheti a méregpoharat" - fogalmazott Schiffer András, aki szerint az idei év első félévére 1,5-2 százalékkal csökkent a fizetések vásárlóereje és 2014-ben sem várható javulás. Kiemelte: nem a rezsi magas, hanem a fizetés kevés. Példaként említette erre, hogy a munkavállalóknak ugyanazért a pénzért ma 11 nappal többet kell dolgozniuk, mint a kormányváltás idején. Schiffer András emellett példátlannak nevezte, hogy míg a társadalom felső tíz százalékának jövedelme 18 százalékkal nőtt, addig az alsó tizedé 6 százalékkal csökkent. Az ellenzéki politikus aláhúzta, a felnőttképzés és a felsőoktatás támogatása nélkülözhetetlen egy gazdasági fordulathoz. A főiskolák és egyetemek támogatását a Bajnai-kormány kezdte csökkenteni tízmilliárdokkal, majd az Orbán-kormány száz milliárdot is meghaladó mértékben folytatta ugyanezt - fejtette ki. Schiffer András szerint ennek, a vidéki felsőoktatási intézményeket is ellehetetlenítő politikának a fiatalok még intenzívebb külföldre vándorlása lesz a következménye. "Magyarország egy unokák nélküli országgá válik" - fogalmazott.

Az LMP politikus szólt arról is, hogy az energiahatékonyság növelése és az erőforrás-gazdálkodás felelősebbé tétele nélkül szintén elképzelhetetlen a gazdasági kitörés. Példaként említette a vízgazdálkodást, amelynek százmilliárdos mértékű fejlesztésével szerinte elérhető, hogy megduplázódjon a mezőgazdaság teljesítménye.

MTI 2013. december 30., hétfő 15:06

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.