Kulka János: leszereplés és siker

Kulka János

A Nemzeti Színház színésze, Kulka János, november 10-én este lépett fel a Lovardában. Önálló estje zajos sikert aratott. Debreceni látogatása kapcsán felidéződött egy korábbi, közel húsz évvel ezelőtti (méghozzá első) debreceni szereplése, mely maga volt a borzalom – legalább is Kulka szerint.

Az ország akkortájt Mágenheim doktorként ismerte. A Szomszédok c. teleregény által ismertté lett művész azonban komolyan félt a beskatulyázás veszélyétől, ezért a színjátszás más területein is igyekezett maradandót alkotni. 1994-95-ben két lemeznyi anyagot is felénekelt, mely legutóbbi fellépése gerincét is alkotta. Anno a két CD dalaival turnéra indult. Egy lelkes hajdúsági rendezvényszervező Debrecenbe is csábította. Hajdúszoboszlón kezdett volna, s aztán a cívisváros. A két fellépés közötti mindössze másfél óra kissé aggasztotta Kulkát, de a szervező megnyugtatta: nem lesz semmi gond.

A krach törvényszerűen bekövetkezett. A szoboszlói fellépésről lóhalálában hajtott Debrecenbe, ahol azonban eltévedt (az akkori, még GPS-mentes világban gyakran előfordult). A Kölcseybe csak a kezdés előtt nyolc perccel esett be. Kulka alapos ember, a műsor előtt szeretett volna próbálni, de hát a késés lehetetlenné tette. A technikussal gyorsan megbeszélte a számok sorrendjét, odaadta a zenei alapot tartalmazó kazettát, aztán loholt a színpadra. 1995 számítógép előtti korszaknak számított. A korszerű technikát az orsós és kazettás magnók jelentették.

Felhúzták a függönyt, megkezdődött az előadás, amely hamar rémálommá változott. A zenék még véletlenül sem úgy és akkor szólaltak meg, mint kellett volna. Kulka minden szám előtt, közben vagy utána bocsánatért esedezett.

Az önálló est merő kudarc. A közönség nem tapsolta vissza. A színész lelke romokban hevert. Lehorgasztott fejjel, letörten bandukolt öltözője felé. Az ajtó előtt fiatal hölgy várta. Debrecen egyik lapjának munkatársaként mutatkozott be. Kulkának ekkor kezdett derengeni, hogy a műsor utánra interjút ígért. Most azonban a háta közepe sem kívánta. Kérte a hölgyet, napolják el a beszélgetést, mert a balul sikerült est miatt nincs abban a hangulatban, hogy megtegye. Az újságírónő kötötte az ebet a karóhoz. Végül két kérdésben egyeztek meg. A művészben akkor „szakadt el a cérna”, amikor a hölgy elő kérdése Mágenheim doktorral volt kapcsolatos. A hölgyet egyszerűen elzavarta. Két nap múlva az újságban ledorongoló cikk jelent meg. A lényeg: Kulka egy hisztériás, gőgös színész, aki leereszkedően viselkedik, magas lóról beszél a sajtó munkatársaival.

A Nemzeti Színház színésze akkor szentül hitte, soha életében nem kap meghívást Debrecenbe. Ez a hite, szerencsére több alkalommal megcáfolódott (legutóbb, szeptemberben Zoránnal lépett fel, most pedig önálló estjével). Műsoraiból száműzte a technika és a technikus ördögét. Élő zenére énekel.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.