Két álommal szegényebben

A hölgyeknek sem sikerült  Fotó: Debreceni Sportcentrum

Befejeződött Debrecen főterén a 3x3-as Olimpiai Selejtezőtorna. A magyarok szempontjából némileg kettős végeredmény született, hiszen a férfiak már a csoportkörben búcsúztak, a lányok pedig karnyújtásnyira voltak az ötkarikás játékoktól, ám az utolsó megmérettetésen mégis Kanada örülhetett a mieinkkel szemben.

Először a 2020-as tokiói ötkarikás világjátékokon szerepelt a kosárlabda 3x3-as szakága hivatalos olimpiai sportágként. Akkor épphogy lemaradtak a magyar válogatott hölgyek a tokiói kvótától, így érthető, hogy idén is nagy reményekkel vágtak neki a debreceni selejtezőtornának – ám természetesen a férfiakban is bíztak a piros-fehér-zöld drukkerek. Az idei esztendő első nagy cívisvárosi 3x3-as eseményén valamennyi magyar érdekeltségű összecsapáson megteltek a Nagytemplom előtti mobillelátók. A férfiak azonban nem tudták ellenfelükkel szemben kihasználni a hazai környezet előnyét, és az egykor DEAC-ban is pattogtatott Ivosev Tamásék utolsó meccsüket Ausztria ellen vívták. Nyugati szomszédaink nem bízták a véletlenre, kevesebb mint öt és fél perc alatt összehozták a szükséges 21 pontot, ezzel lezárva Demeter Attiláék minden nyitott kérdését – a mieink a csoportkörben búcsúztak, egy, Puerto Rico elleni győzelmet begyűjtve két vereséggel egyetemben.

A lányok azonban magabiztosan meneteltek tovább. Papp Klaudiáék egészen a bronzmérkőzésig jutottak, ahol mindössze egyetlen lépés volt hátra, hogy kvótát ünnepelhessenek: a korábban egyébként toronymagasan tornagyőzelem-esélyes Kanadát felülmúlni az egypalánkos pályán. A tengerentúliak nem szerették volna sokáig húzni, 10-21 arányban felülkerekedtek a hazaiakon, és bronzéremmel a nyakukban meneteltek Párizs kapujáig. Magyarország 3x3-as válogatottjai számára tehát nem sikerült valóra váltani az álmot, függetlenül attól, hogy a lányok a Tokiót megelőző selejtezőhöz hasonlóan újfent nagyon közel jártak.

A 3x3 ezzel azonban nem ért véget az Alföld szívének központjában. Augusztus 24. és szeptember 1. között ugyanis újabb megmérettetések morajától lesz hangos a Kossuth tér. Érkezik a sportág debreceni világbajnoki állomása, valamint a kétnapos World Tour, amely idén is valóságos kosárshow-val és a 3x3 krémjével kecsegtet.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.