Kendőzetlen emberképek: Malter első nap

Tiszta "Halivúd"

Immár tizedik alkalommal hirdeti a Malter Filmfesztivál a maga nem titkolt célját: egy rövidfilmünnepen bemutatni az emberi sors lehetséges alakulásait, illetve az alkotások rendezőinek, készítőinek látásmódját, gondolatait.

Nem elsősorban a versenyszellem, sokkal inkább a mondanivaló, a tartalom az, amely szemmel láthatóan hajtja azokat az alkotókat, akik műveikkel megmutatkoznak a Hutanu Emil ötlete alapján életre hívott, immár jubileumi tizedik Malteren az Apolló Moziban. Nem nagy kaliberű sztárokról van szó a vásznon, nem a hírnév kerül előtérbe, sokkal inkább az átlagember lehetőségei, sorsa, alkalomadtán kiszolgáltatottsága, mindez a lehető legemberközpontúbb, naturális formában. Metaforikus értelmezésekben bővelkedő filmek kerültek terítékre az első napon is, összesen három – egy debreceni és két verseny – blokkban. A debreceni kitekintő szekcióban többek között a Bihari Állami Gondozottak Egyesületének elnöke, Buzás Lajos történetét is megismerhettük, de egy pszichológusnál zajlott beszélgetés során a megváltás, a halál és ezek együttesének témáját is feldolgozták.

A folytatásban már a díjakért is versenybe szálltak a filmek. Kendőzetlen valójában mutatták be a filmek az ember ösztönlény mivoltát, és örökös, monoton küzdelmét az érvényesülésért. A magánemberi szinttől a társadalmi tömegember képéig felvonultatott képkockákon egy pillanatra megállt a mindennapos rohanás, és közeli képet kaptunk azokról, akik körülöttünk élnek, sőt, mi magunk is lehetünk egyszer. Mindezek által pedig megérezzük, mi is az „Elveszíthető dolgok szeretete” – ahogy a nyitófilm címében is állt. Az este egyik sztárfilmje a Ki nevet a végén? volt, amelyben a fiatalok kapcsolati küzdelmei, élet elei kitörni vágyása mutatkozott be, erőteljes párhuzamban a BUÉK című nagyjátékfilmmel, noha a Malteren bemutatott alkotás jóval meghökkentőbb plot twistekkel (cselekményfordulat) operált, megdöbbentve a publikumot.

Az első nap két versenyblokkjában összesen tizenhárom film pörgött le a mozivásznon, a négy debreceni művet követően.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.