Irodalmi ritkaságok kalapács alatt

Pilinszky János dedikált kötete 160 ezer forintért kelt el

Újra árverést tartott a Crystal Antikvárium és Aukciósház Asztalán Péter tulajdonos vezetésével. Amint azt már a tisztelt közönség megszokhatta, ezúttal is egyedülálló irodalmi ritkaságokra lehetett licitálni az Aranybika üvegtermében. Az egyik legkülönlegesebb tétel nyolcszázezer forintért kelt el.

Pilinszkytől Ceausescuig, az agrár szakirodalomtól a valláson át egészen a klasszikus literatúráig szinte mindenféle könyv-, katalógus-, valamint térképritkaság terítékre került, majd talált új gazdára a több mint 350 tételből. A Crystal Gambrinus közben található üzlete, a Bihar Antikvárium üzlethelyisége a cívisváros legszélesebb antikvár kínálatát nyújtja, megannyi irodalmi kuriózummal, dokumentummal, akár képzőművészeti ritkasággal. E széles palettának egy szűk metszete került ezúttal kalapács alá, a licitálni vágyó, különlegességekre éhes vásárlók pedig jócskán gyarapították is magángyűjteményüket. Asztalán Péter tulajdonos-árverésvezetőtől tudtuk meg az aukció után, hogy az Országos Széchényi Könyvtár, a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár, több közgyűjtemény és múzeum is a vásárlók táborát erősítette. Ez a tény is alátámasztja a felhozatal igencsak magas színvonalát. Az aukciós listán az idén százötven esztendős Budapesttel kapcsolatos helytörténeti kiadványok, metszetek, látkép-képeslapok is megvásárolhatóvá váltak, épp úgy mint a Debrecent és környékét feltáró helytörténeti ritkaságok.

A szakirodalmi, illetve szépirodalmi választékon belül különböző témák jelentek meg, a klasszikától a történelmen és a valláson át egészen a judaikáig, háborúig, politikáig. Számos kiváló állapotú akár díszkötéses, bibliofil példány került kalapács alá, de olyan nyomdatiszta kötetek is megjelentek, mint például Karinthy Frigyes dedikált művei vagy megannyi neves hazai szerző – például Kassák Lajos – Székely Jánosnak, az Alföldi Nyomda korszerűsítésének úttörőjeként ismert irodalmárnak címzett, aláírt kötete. A különböző kötetek, kiadványok, alkotások kikiáltási ára a néhány ezer forinttól egészen a több tízezres, akár százezres tételekig terjedt.

Az este „sztárja” a valóságos licitháborút a teremben, telefonban, valamint az interneten egyaránt kiváltó Pilinszky János Harmadnapon című kötete volt, amelyet a szerző saját nevével is ellátott. Ez az irodalmi kincs végül 40 ezerről indult, majd 160 ezer forintért talált gazdára, majd egy ugyancsak népszerű tételként meghirdetett politikai kiadvány, a Mussolini vallomásai 26 ezer forintért (baráti áron) kelt el.

Jerusalem Elsa Szent Skarabaus művénél 10 ezerről 160 ezerre ugorva koppant a kalapács.

A legnagyobb – pozitív – meglepetést egy történelmi-politikai dokumentumcsemege hozta el az aukcióra. Egészen pontosan egy Ceausescu-díszoklevélről van szó, amely a maga nemében egyedülálló nyomat. A tétel vételi megbízással került új tulajdonoshoz, 30 ezer magyar forintos kikiáltási árról indulva, nem kevesebb mint 800 ezer forintos összegért.

A csaknem háromórás licitütközetben mindösszesen néhány kiadvány maradt meg az árverés végére visszahívható tételként, ezek közül is akadt olyan, amely visszakéréssel kelt el. Ezeken kívül gyakorlatilag a teljes kínálatot megvásárolta az irodalom-, kultúra- és történelemkedvelő nagyérdemű.

Debrecen városát ismét a Crystal Antikvárium és Aukciósház helyezte fel (immár sokadik alkalommal) az „antikvárius” világtérképre.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.