A hit nem ismer lehetetlent

Kerékgyártó Kálmán

Azon gondolkodtam, hogy ha egy szóval kellene illetni Kerékgyártó Kálmán legújabb, „A hit nem ismer lehetetlent” című verses kötetét, akkor biztos a „szívmelengető” jelzőt választanám. A kis könyvecske megjelenése alkalmából kerestem fel a debreceni költőt.

- Milyen apropóból jelent meg a kötet?

 - A kötet az 1517-ben Wittenbergből indult reformáció 500., valamint az 1567-es debreceni zsinattal megszülető Magyarországi Református Egyház 450. jubileuma tiszteletére készült. A könyv szokatlan formátuma is tudatos választás volt, a református énekeskönyv alaki, és formai megjelenítésére törekedtem.

- Kicsit meglepett, hogy nem egy református lelkész írta a bevezetőt, hanem egy katolikus esperes.

- Először dr. Fekete Károly püspök urat kértem fel az előszó megírására még 2015-ben, de ő diplomatikusan visszautasította ezt. Ezután azt találtam ki, milyen felemelő lenne, ha egy Luther leszármazott írna egy pár kedves sort a kötet kezdő lapjaira. A németországi Bielefeldben élő bátyám segített megfogalmazni a német nyelvű felkérő levelet, amit „drótpostán” küldtem el a graz-i evangélikus egyházhoz, ahol az egyik tagjuk Luther leszármazott. Sajnos, nem kaptam érdemben választ. A megoldás kézenfekvő volt. A Maticska Jenő Alkotó és Képzőművészeti Kör tagjainak munkáiból (melynek én vagyok a vezetője) 2017-ben volt egy kiállításunk Nagybányán, ahol összebarátkoztam Román János esperes, plébánossal, aki első szóra vállalta a bevezető megírását. Az ajánlás Keresztúri Mária Debrecenben élő és alkotó költőtársam szakértő munkája.

- Milyen ihletésű versek szerepelnek a kötetben?

-  Huszonhat vers és huszonnyolc prózai „gondolat” szerepe benne. A versek nem minden esetben attól „istenesek”, mert vallási töltetűek, hanem azért, mert minden vers bibliai igével indul. Sok költemény inkább saját érzéseim kivetítése. Több olyan vers is fellelhető a kötetben, amely az előző hét kötetem valamelyikében már megjelent, de bibliai igével együttesen ebben az ünnepi kiadványban szerepelnek.

- Ki adta ki a verses kötetet, és hol kapható?

- A debreceni Printart-Press Kft. nyomta és adta ki a kötetet, aki egyben a kötet egyik szponzora is.  A megjelent példányszámból (melynek kiadott darabszáma üzleti titok) 50 db számozott példány készült. A kötetet 12 cég, egyesület és több magánszemély is támogatta. A „Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó” forgalmazza jelenleg a kötetet, de tárgyalásban állok több debreceni könyvesbolttal is. A kötet ősbemutatóját követően, már remélhetően több helyen is meg lehet majd vásárolni. Az ősbemutató 2018. január 15-én 17 órától lesz a Méliusz Újkerti Könyvtárban, Keresztúri Mária író/költő moderálásban, kisebbik unokám, Kerékgyártó Balázs közreműködésével, aki gitár zenével teszi színesebbé a műsort. Itt vetítünk le négy vers-filmet is. A kötetben szereplő versek közül négy verset megfilmesített a Va-Vi Stúdió Varga József vezetésével. A filmekhez Koroknai János készítette el az aláfestést.

dalnoky

 

Csodák csatája

„….és fennszóval kiálltva, mondván:

Áldott vagy te az asszonyok között…” (Lukács 1:42)

 

minden seb fölszakad:

és ujjaink hegyén serken a vér-

ki tudja már? csatáinkban

lesz-e vitéz? és lesz-e vezér?

fölriadva vad éjjelen

irgalmas könnyeink hullnak:

lesz-e erőnk még

parancsot adni akaratunknak?

 

Kerékgyártó Kálmán

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.