Gondosan készüljünk a nyárra!

Thaiföld - a legszebb álomnyaralást is pokollá teheti egy fertőzés

Az elmúlt évek nyári kánikulai időjárását valószínűleg idén sem nélkülözzük. Megkezdődött a nyaralási szezon is. Aki csak teheti a szabadban, strandon, vízparton élvezi a napsütést, esetleg heteket tölt távoli egzotikus országokban is a kikapcsolódás reményében. De vigyázzunk!

A hőséggel együtt világszerte nő a különféle bakteriális fertőzések száma, és az élelmiszerek is könnyen romlásnak indulnak.

Megemlítendő, hogy ilyenkor két-három liter víz fogyasztása szükséges, hiszen körülbelül ennyit is vesztünk naponta. Gyerekeknél és időseknél különösen fontos ezek pótlása. Szakemberek szerint érdemes nézni, hogy a bevitt, főleg ásványvíz fogyasztás esetén a kálium és magnézium tartalom magasabb legyen a nátriuménál. Az élelmiszeripari adalékanyagok használata miatt is. Mivel ezeknél a vitaminok bevitele alacsonynak számít, főleg gyümölcsökben, zöldségekben van jelen, ideális választás lehet például a görögdinnye. Víz- vitamin- és ásványi anyag tartalma fokozatosan szabadul fel, és nem terheli a szervezetet.

Utazásra készülődve az egészségünk védelmére is fel kell készülni, és elővigyázatosnak lenni. Külföldi nyaralás tervezéskor, különösen a fejlődő országoknál a helyi látványosságokon kívül az ott gyakran előforduló betegségekről, higiéniás viszonyokról is tájékozódni kell. Azt is érdemes számba venni, hogy a hirtelen életmód- és klímaváltozás is megviselheti szervezetünket. Hiszen az éves robot után kimerült, és a feltöltődés percei előtt nem várt betegségek is előjöhetnek, illetve fogékonyabbá válhatunk a kórokozók befogadására. A kényelmes ruhák, fényképezőgép, könyvek, gyógyszerek és egyéb felszerelések mellett nem lehet elég korán ellenőrizni az utazáshoz szükséges okmányok érvényességét, és persze egy biztosítás is jól jöhet. Európai Egészségbiztosítási Kártya ingyenesen igényelhető TAJ szám és magyarországi lakóhely alapján, de az nem helyettesíti az utasbiztosítást, mert nem terjed ki minden országra és szolgáltatásra.

Érdemes körültekintően csomagolni, esetleg orvosi tanácsot kérni indulás előtt, hogy ne rontsa el egy váratlan rosszullét sem a régóta várt önfeledt pillanatokat. Azt mindenki tudja magáról, hogy mivel kell számolnia, milyen készítmények nélkülözhetetlenek. Azokon kívül feltétlenül lapuljon meg a táskában elsősegélykészlet: lázmérő és lázcsillapító, allergia elleni orvosság, magas faktorszámú naptej, kötszer, fertőtlenítő folyadék, szemcsepp, savlekötő, hasmenés-, csípés elleni szer is. Nem árt szúnyogriasztó és vitaminok elpakolása sem. A leggyakoribb gondot a hasmenés, napszúrás, leégés, fertőzések jelentik.

A fertőzések többnyire hányással, hasmenéssel járnak, érdemes olyankor vitaminokat szedni, és sok vizet inni, hogy ne száradjon ki a szervezet. Külföldön a palackos víz fogyasztása létfontosságú, valamint a gyakori kézmosás. Még a csapvízből készült jégkocka is ártalmas lehet.

Mindenképpen frissen készült, meleg ételeket fogyasszunk, melyeknél feltételezhető, hogy készítésük alatt elpusztultak a kórokozók. Zöldségek, gyümölcsök csak hámozva vagy főzve ehetők. Tej- és tejtermékek arra az időszakra nyugodtan kimaradhatnak az étrendből, ugyanis veszélyforrásnak számítanak.

Óvatosan kell bánni az alkoholfogyasztással a meleg miatt, de egy pici tömény szeszes ital kortyolása étkezések előtt és után fertőtlenítőként hasznos lehet.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.