Debreceni Egyetem, avagy Magyarország koronaékszere

Marco Rossi (balról) a napokban a Debreceni Egyetem vendége volt  Fotó: Czombos Bence

A Debreceni Egyetem hosszú esztendők óta jeleskedik hazánk sportvilágában, illetve a nemzetközi porondon is rendre az élvonalban végeznek a cívisváros felsőoktatási intézményének kötelékében menetelő sportolók. Mind gyakorlatban, mind pedig elméletben olyan nívós képzést ad a DE, amely nemzetközileg is egyedülálló.

A Debreceni Egyetem - illetve annak jogelődjei - többszáz esztendős múltra tekint vissza. A századok alatt az Alföld szívében felépült Egyetemváros méltán nőtte ki magát Kelet-Európa legnagyobb és legpatinásabb intézményévé. Ehhez pedig szerves alkotórészként társul a sportélet. A pályán és a széksorok között egyaránt igen színvonalas sportképzés zajlik, amely nem csupán az élsportolók számára elérhető, de bármely hallgató részesülhet efféle oktatásban. Az elméleti sportképzésnek történelmi mérföldköveként pedig nemrég a magyar nemzeti futballcsapat szövetségi kapitánya, Marco Rossi is az egyetemre látogatott. A sportolóegyetemet pedig úgy méltatta a magyarszívű olasz szakember, hogy reméli, a Debreceni Egyetem továbbra is büszkén ragyog ezeréves hazánk, Magyarország koronaékszereként.

A DE az élsport elkötelezett támogatója a cívisvárosban. Nem csupán az egyetemi klub, a fekete-fehér gárda kötelékében teljesítenek a legmagasabb szinten az egyetemisták, hiszen többek között a nemzetközi porondon is jelentős rutinnal rendelkező DVSC Schaeffler női kézicsapatában is szerepelnek hallgatók. A Nagyerdei Stadionban honoló DVSC futballklubja pedig közvetlen együttműködést folytat az intézménnyel, amely külön lelátóval rendelkezik az arénában, de a játékosok felsőoktatási képzését is kifejezetten fontosnak tartja. Nehéz volna hiánytalanul felsorolni a futballtól a kézilabdán át a vívásig azokat a sportágakat, amelyekben ne jeleskedett volna már akár hazai versenyen, akár válogatott szinten debreceni egyetemista versenyző, ráadásul a szabadidősportot legalább annyira helyezi előtérbe a DE, mint az élsportot. Nem véletlen, hogy félévente rendre hatalmas érdeklődés kíséretében zajlik a díjnyertes egyetemi bajnokság, a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa, illetve a Kozma Mihály Futsal Kupa, amelyek elsőosztályú trónjára idén az egyre magasabban szárnyaló Socca Hungary-Sinter FC, az egyetem ikonikus csapata ült fel. Mind tehát felsőoktatás tekintetében, mind sportéletben jogosan mondhatjuk: Debrecen méltán büszkélkedhet Magyarország koronaékszerével.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.