Debrecenben elsőként KönyvtárPont hálózat

Budapest, 2014. április 2., szerda (MTI) - Magyarországon elsőként Debrecenben nyitotta meg kapuit a KönyvtárPont hálózat. A szerdán átadott öt új közösségi térben a városközponttól távol eső települések lakosai teljes körű könyvtári szolgáltatásokat vehetnek igényben, valamint biztosítják számukra a számítógép- és internethasználatot is.

„A könyvekből nem erődítményt vagy elefántcsonttornyot kell építenünk, hanem lépcsőket, melyeken mindenki feljebb tud lépni. Ezt a célt szolgálja a KönyvtárPont szolgáltatás rendszere” - idézi Halász János kultúráért felelős államtitkárt az Emberi Erőforrások Minisztériumának szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye.

A dokumentum hangsúlyozza: az öt új közösségi tér teljes körű könyvtári szolgáltatást nyújt, valamint ingyenes számítógép- és internethasználatra is lehetőséget kínál, ezenkívül a látogatók segítséget kapnak az elektronikus ügyintézésben és a hivatalos okmányok beszerzésében is.

A kommüniké felidézi, hogy azért kellett túllépni a hagyományos könyvtári kereteken, mert a Debrecen peremkerületeiben - Kismacson, Nagymacson, Nagysándor-telepen, Lencztelepen, Tégláskertben - élők nem csak fizikai értelemben élnek távol a várostól.

A legtöbb esetben halmozottan hátrányos helyzetű családokról, idősekről van szó, akik körében kiemelkedő arányú a munkanélküliség, az eladósodás és az egészségügyi problémák. A nehéz szociális helyzetben élőknek jelentős segítséget jelenthet egy kérvény megírása, az elektronikus ügyintézés, vagy egy-egy jogi ügy rendezésére - áll a dokumentumban.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.