Csípős vagy édes? (paprikatörténetek)

Sokféle paprika, el tudunk-e igazodni közöttük

Húsz egynéhány évvel ezelőtt nem volt olyan jól irányítható és jól irányított a paprikatermesztés, mint mostanában. A gazdák palántáztak, elültették a kis zöld száracskákat, és vártak a gazdag termésre.

Aztán piacra dobták a termést ládaszámra, fajtától, mérettől, minőségtől függetlenül. A paprika az paprika. A sárga az sárga, a zöld az zöld, a piros az piros - nagyjából ez volt a válogatás szempontja.

A magyar ember piacra jár. Hetente legalább egyszer, de van olyan, aki naponta. Élvezet a válogatás, az alkudozás, hasznos időtöltés a friss és jó zöldség, gyümölcs beszerzése. Magam is rendszeres piacra járó vagyok, fiatal házas korom óta.

Akkoriban még nem minden ételben szerettem a csípős paprikát, a lecsót például csak édes paprikával tudtam elképzelni, ellenben a zúzapörkölt csak erős, azaz csípős paprikával az igazi – legalábbis számomra.

Nos, nem egyszer fordult elő, hogy megálltam egy nagy paprika halom előtt, és némán válogattam, szagolgattam a portékát. Mennyire sima a bőre, mennyire puha a húsa, vannak-e rajta barnás foltok. Ha minden rendben volt, megkérdeztem az eladót, édes a paprika?

- Hogyne, mint a méz! – jött a válasz.

- Az baj – feleltem -, mert nekem csípős kellene.

Kezdetben az árusok belesültek ebbe a tesztelésbe, de aztán hamar kiokosodtak. A paprikacsomót nem látványosan, de egy kissé kettéosztották. És ha érdeklődött a vevő, hogy csípős-e vagy édes, csak jobbra vagy balra mutattak: itt az édes, ez pedig a csípős. Így aztán nem fordulhatott elő az, ami velem, hogy negyed óra múlva visszamentem ugyanahhoz az eladóhoz, és azt a paprikát, amit pár perce édesként ajánlott, azt másodjára csípősként szedte volna a kosaramba.

Persze, ilyen csibészségek azóta nem nagyon fordulnak elő, de csak azért, mert sokféle paprika kapható, kedvünkre válogathatunk csípős és édes, piros, sárga és zöld termékek között.

Barna Attila

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.