A bizalom jele: dobozrendszer

Friss zöldségek   Fotó: Pásztortáska Baráti Kör

Bár hazánkban még gyerekcipőben jár, Európa szerte azonban hódit a közösségi mezőgazdálkodás. Mi is ez valójában?

A közösségi mezőgazdaság egy hosszú távú elköteleződés, aminek az alapja a bizalom, a kommunikáció, a szolidaritás. A gazda vagy gazdák közvetlen kapcsolatba kerülnek a fogyasztókkal, ezáltal csökken a közvetítési költség. A fogyasztók friss, szezonális, biotermékekhez jutnak, a gazdálkodónak pedig tisztességes megélhetést garantálnak.

Ennek két formája is van: a részes rendszer arról szól, hogy a vásárlók a termelési folyamat összes költségén és termékén osztoznak, aztán megkapják a részüket belőle. A dobozrendszerben viszont a fogyasztók csak annyit vállalnak, hogy egy bizonyos időszakban, meghatározott értékben vásárolni fognak a termelőtől.

A közösségi mezőgazdaságok célja a fenntartható gazdaságok létrehozása. Emiatt az ár a termelési- valamint a működ(tet)ési költségek és a fizetések összege, eloszlik a fogyasztók között. Így a vásárló nem a konkrét terméket fizeti meg, hanem az egész folyamatot.

A szezon elején a gazda kikalkulál mindent, meghatározza az árat, és belefoglalja a megállapodásba. Ez után általában hetente egyszer átvehetőek a dobozok, tele friss élelmiszerrel. Fontos a folytonos, kölcsönös kommunikáció a felek között, hogy az esetleges hibákat orvosolni tudják, és az együttműködés gördülékenyen menjen.

Érdemes kiemelni, hogy nem a vásárló válogatja össze az élelmiszereket, hanem azt kapja, ami éppen termett. Ezért fontos egy gondolkodásmódbeli azonosulás, érdemes előre megtervezni a heti menüt, mert abból kell főzni, ami a dobozban megtalálható. Az elkötelezettség azt jelenti, hogy a fogyasztó vállalja azt a kockázatot, hogy ha az időjárás nem kegyes, akkor kevesebb termékhez jut. Viszont ha több a termés, akkor a dobozba is több kerül.

Debrecenben 2013-ban alakult meg az első dobozrendszer, a Pásztortáska Baráti Kör. A tagok hetente egyszer egy doboz válogatott bio zöldséget kapnak az Erdődi Biokerttől (www.erdodi.hu). Fontos számukra a termelővel, jelen esetben Erdődi Imrével való közvetlen kapcsolat kialakítása, a minőségi biotermékek előre meghatározott áron történő értékesítése.

Jelenleg két méretben lehet dobozt választani: a kisebb maximum két személyre, a nagyobb egy családra van kialakítva. Az aktuális dobozt mindig úgy igyekeznek kialakítani, hogy változatos legyen, tárolható és hamarabb feldolgozandó élelmiszerek is legyenek benne a szezonnak megfelelően. Ezt az évet három szezonra osztották: Tavasz (8 doboz), Nyár (13 doboz), Ősz/Tél (kb. 13 doboz).

Én 2014. május eleje óta vagyok tagja a dobozrendszernek. Az első dobozt május 8-án egy kis összejövetel keretében vehettük át, ahol Imre slambucot készített bográcsban. Az első dobozban volt savanyú káposzta, szilvalekvár, újhagyma, saláta, retek, újkaralábé, petrezselyemzöld, liszt és napraforgóolaj.

Ekkor kötöttük meg az együttműködési megállapodást, amit minden szezonra külön kötünk. Ebbe van belefoglalva az átadás helye, ideje, a dobozok árai, illetve az együttműködés részletei. Az első alkalommal lehetőségünk volt egy próbadobozt elvinni, amely által megismerjük az ízeket, és még dönthetünk, hogy csatlakozunk-e a mozgalomhoz. A baráti kör egyik alapja a kommunikáció, ha bárkinek bármilyen problémája, illetve javaslata van, azt mindenképpen megbeszéljük, így folyamatosan csiszolgatjuk, javítgatjuk a rendszert.

Azért szeretem a vásárlás e módját, mert teszik a dolog szellemisége, a tudatosság, az előre gondolkodás, valamint élvezem, hogy a sok zöldség miatt új recepteket próbálhatok ki. 

A közösség fent van egy közösségi oldalon (www.facebook.com/biodoboz), illetve honlapot (www.biodoboz.hu) is üzemeltet, ahol mindig tudatják, hogy hányadik doboznál tartanak, valamint az adott doboz tartalmának felhasználásához recepteket osztanak meg. Minden vasárnap küldenek hírlevelet a következő doboz tartalmáról, illetve csatolják az aktuális árlistát, arra az esetre, ha valaki mást is szeretne vásárolni a termelőtől. Tudni kell, hogy minden átadáskor lehetőség van cserére is, ha valaki kevésbé kedvel bizonyos termékeket, azt lehetősége van lecserélni.

A Pásztortáska Baráti Kör folyamatosan várja az érdeklődőket, a kapcsolattartó, Kiss Szilvia szívesen válaszol minden felmerülő kérdésre.

Urbin Andrea

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.