Balmaz blama

Jól elhasalt a Balmaz

Tizennégy hónappal ezelőtt még azért szorítottak Balmazújvárosban, hogy a Fradit sikerüljön legyűrni a narancs-fekete focistáknak, mert akkor bent maradnak az NB I-ben. Ez volt anno.

Mostanság pedig arról ábrándoznak Veres Péter utódai, vajon a hamarosan induló bajnokságban sikerül-e két vállra fektetniük a rendkívül erőteljes Konyár gárdáját. Igaz nem a legmagasabb ligában, hanem a megye kettőben. 

Nagyot fordult a világ a hortobágyi puszta és az épülő BMW gyár szélén. Egyes rosszmájúak azt is mondják, olyan bűz van a balmazi foci környékén, mintha valaki romlott fokhagymás lángost dobott volna a szemétbe. És ennek a szagos hasonlatnak az alapjára még visszatérünk.

Egyszóval a pénz az oka mindennek, meg a jelenlegi polgármester. Nem én mondom, hanem - mint a filmek stáblistáján - még sokan mások.

Történt ugyanis, hogy az újvárosiak felhalmoztak 196 millió forint tartozást, ezt az MLSZ nehezményezte, és már tavasszal jelezték Csányi Sándorék, ha nem lesz tőkeemelés, a bazár bezár. 

Némi lobbi tevékenység után a kormány gyors segélyt adott az év elején. Átutaltak 100 milliót, az utánpótlás részére. Ennek a sorsa ismeretlen, de csak remélni tudjuk, hogy igaz helyre ment.

Aztán a csapat bent maradt a másod osztályban, hirtelen hurrá hangulat uralkodott el, mire szóltak az illetékesek, nem lesz licenc, ha továbbra is hiányzik a közel kétszáz milla. 

Jöttek kamu befektetők, tíz nap alatt kétszer, akik garantálták, hogy dől a lé, mint székely favágóra a fenyő. Nem így történt. Kétnaponta ülésezett a helyi önkormányzat, kétnaponta leváltották az ügyvezetőt, majd kétnaponta visszahelyezték. Mindeközben az új tulajdonos jelöltek hol Amszterdamban üdültek, hol a Marshall-szigeteki cégüket próbálták tisztára mosni. És Balmazújvárosban egyetlen embernek sem jutott eszébe, utána járni a szélhámosoknak. Belekeveredtek egykori Loki játékosok is, de ők még idejében kiszálltak.

Summa summárum, nem lett pénz, így nem lett licenc sem. Igaz a klub pénz helyett felajánlotta az új stadion lelátóját apportként, de ehhez a polgármesternek újra össze kellett volna hívni a képviselőket. A városvezető elment nyaralni. Rossz nyelvek és ellenségei szerint valahol  hamburgert, meg fokhagymás lángost süt, mint régen, mert ehhez ért.

Most őt okolja mindenki. Híreink szerint a helyi "B" közép tüntetésre készül a polgi lakása előtt. Azt mondják, minden lesz, még street food kocsi is.

Foci azonban nem várható. Pedig a pletykák szerint a DVSC segített volna a klubon játékosokkal. Állítólag nyolc Loki futbalista tette volna át a székhelyét húsz kilométerrel odébb.

Hogy igazságos-e az MLSZ döntése, vitára ad majd okot. Hasonló gondokkal küzdött ugyanis a Vác és a Szombathely is, ott azonban a pénz és a politika hozta a három pontokat.

Mi lesz ezek után Balmazújvárosban? Új stadion, európai környezet, tehetséges fiatalok, akik a pályán - magasabb szinten - már nem mutathatják meg, mire képesek.

Marad nekik a hambi, meg a sült krumpli, egy zenés helyen hegedűs kísérete mellett. 

Weisz György

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.