Ahol test és lélek együtt mozdul

Csirkésné Tar Erzsébet

Emlékszem az első alkalomra. Számos edzőtermi bérlet és aerobik óra után egy ismerősöm ajánlotta Csirkésné Tar Erzsikét, mint senior Alizetics oktatót. Szkeptikus voltam, nem hittem, hogy ez a torna nekem való.

Aztán az egy órás edzés végén úgy éreztem, nőttem tíz centit és nagy kihívást jelentett lefelé szedni a lépcsőfokokat. Rég nem találkoztunk, másfelé sodort az élet. Most itt állok a belvárosi stúdió ajtajában és amikor Erzsike ajtót nyit, az az érzésem támad, hogy az elmúlt 15 év csak rajtam hagyott nyomot.

- Miért épp az Alizetics?

- Ez egy érdekes történet. Az 50. születésnapomon nagyon rossz passzban voltam. Testileg és lelkileg is. Otthon az ablaknál álltam, kint esett az eső és nekem potyogtak a könnyeim. Ekkor egy kutya szaladt el az ablak alatt, akit a szakadó eső ellenére is elvitt a gazdája sétálni. Egyszer csak a kutya megállt, megrázta magát és én abban a pillanatban azt éreztem, hogy ez nekem szólt. Ne siránkozzál már itt, hanem rázd meg magad, öregem és menj tovább! És ekkor került a kezembe egy Alizetics tornát hirdető szórólap, úgy gondoltam, ez nekem való, kipróbálom. Megtetszett és ott maradtam.

- Mióta vagy oktató?

- 25 éve oktatok, most 75 éves vagyok. Nagyon hamar beleszerettem ebbe a mozgásformába, hamar megtapasztaltam, hogy nagyon jó hatással van a testemre, az egészségemre. Amikor oktatókat toboroztak, örömmel jelentkeztem, mivel láttam, hogy az én korosztályom nincs jelen ezeken az edzéseken, és biztos voltam benne, hogy igény lenne rá. Az edzőm azonban közölte velem, hogy én ehhez túlkoros vagyok. Akkor ez nagyon rosszul esett, de kitartóan jártam tovább az óráira, amíg egyszer odajött hozzám és megkérdezte, hogy szeretném-e még mindig oktatni az Alizeticset. Határozott igennel válaszoltam és azonnal belevetettem magam a képzésbe, és még abban az évben, szeptemberben elkezdtem praktizálni.

- Milyenek voltak a kezdeti tapasztalatok?

- Az óráim azonnal népszerűek lettek. Több helyszínen, sportcsarnokokban, gyógyfürdőben, iskolákban tartottam edzéseket, napi 5-6 órát, ami bár nagyon népszerű volt a vendégek körében, számomra egyre megterhelőbb lett az egész napos, felszerelésekkel való utazgatás, egyik helyszínről a másikra. Ezért egy év után úgy döntöttem, hogy saját stúdióban fogom tartani az órákat, és azóta a hét 6 napján ide várom a tornázni vágyó lányokat minden korosztályból.

- Erzsike, ennek a helynek lelke van. Emlékszem az illatokra, a hangulatra, ahogy elkezdtük és ahogy befejeztük az edzéseket. Hogyan tudod megteremteni ezt az atmoszférát?

- Pedagógus vagyok, ebből adódóan nagyon szeretek emberekkel foglalkozni. Nekem kezdetektől fogva a legfontosabb az volt, hogy aki eljön hozzám, az érezze, hogy odafigyelek rá. Megpróbáltam úgy beszélni, úgy kialakítani az órákat, hogy érezze mindenki, itt nem csak a testünkkel, hanem a lelkünkkel is foglalkozunk. Figyelem, amikor megérkeznek, és már abból, ahogy belépnek az ajtón, tudom, ha van olyan bánatuk vagy örömük, amit torna után szeretnének kibeszélni magukból. Mindig lesz időm arra, hogy meghallgassam őket, boldog vagyok, hogy megtisztelnek a bizalmukkal és szeretetükkel. Az edzéseim nincsenek létszámhoz kötve. Akár egyetlen vendég kedvéért is örömmel jövök és tartok órát.

- Te is együtt tornázol a lányokkal?

- Igen, én is velük tartok, heti hat alkalommal. Ahogy telik az idő, egyre több egészségügyi probléma jelentkezik, sajnos szinte mindenkinél. Én sem vagyok kivétel. Számos problémám van, de a tornával gyakorlatilag tünetmentesen élek. Sokszor kapok pozitív visszajelzéseket az órák után, ami szintén megerősít abban, hogy amit csinálok, az jó és hasznos, valamint, hogy a mozgás jótékony hatása mindenkinél jelentkezik és nincs korhoz kötve.

- Milyen hatásai vannak ennek a mozgásformának?

- Ez egy egészségmegőrző torna. Egy óra alatt nyaktól a bokáig minden izmot megmozgatunk úgy, hogy közben nem terheljük a szívet, a tüdőt és az ízületeket. Nagyon erős a gerincprogram, amely által a kialakult reumatikus betegségeket tünetmentessé tehetjük, vagy akár teljesen meg is szüntethetjük. Az intim torna végigkíséri az egész órát. A rendszeres edzés szép tartást eredményez, alakot formál, erősíti az immunrendszert, az akaraterőt és a kitartást. Az a célom, hogy mindenki lássa, hogy ha foglalkozunk a testünkkel, az meg fogja hálálni és a fejlődés nem marad el. A többség hosszú évek óta rendszeresen jár hozzám, és egy-egy hosszabb kihagyás után azzal hívnak fel, hogy hiányzik nekik a mozgás. Megtanuljuk a mozdulatok, testtartások helyes kivitelezését. Fontos, hogy ezek rögzüljenek, majd automatikusan beépüljenek a hétköznapi életünkbe is, segítve ezzel egészségünk megőrzését. Az öregséget nem lehet elkerülni, de nem mindegy, hogyan éljük meg. Példát szeretnék mutatni, motiválni a lányokat, és ameddig ők jönnek hozzám, én itt leszek.

Duró Kata

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.