Omega oratórium Debrecenben

Omega oratórium

A Nagytemplom felújításáért szervezett koncertsorozat idei utolsó koncertjére szenteste előtt, hétfőn került sor. Az Omega oratórium bemutatása különleges zenei csemege, mind az együttesért rajongók, mind pedig a komolyabb hangzások kedvelőinek.

Az oratórium templomhoz kapcsolódó zenei műfaj. Hitre, az erényekre és a jóra buzdít. A zene és az ének eszközeivel közöl drámai eseményeket.  

Az oratórium megalkotása egy véletlennek köszönhető. A bátaszéki katolikus templom tornya több helyen megrepedt, életveszélyessé vált. A torony visszabontása során egy régi deszkára bukkantak, melyen Kóbor név volt olvasható. Kiderült, Kóbor János, az Omega frontemberének egyik felmenője vésette oda a nevét, s maradt fenn az utókor számára. Ez adta az ötletet egy, a templomfelújítást segítő, jótékonysági koncert megszervezésére. A koncertből koncertsorozat lett, melynek idei utolsó állomása a Nagytemplom lett.

Az Omega oratóriumot az együttes 14 dala és az azokat keretező Liszt Preludes részletei alkották. Kóborék a korábban megírt Omega rapszódiát és Omega szimfóniát bővítették oratóriummá.

A templomi művet az Omega tagok (Kóbor János, Benkő László, Debreceni Ferenc) mellett Gömöri Zsolt (billentyűs), Szekeres Tamás (gitár), Szöllössy Kati (basszusgitár), a Danubia szimfonikus zenekar és a Debreceni Kodály Kórus szólaltatták meg, de a ráadásban eljátszották minden koncertjük elmaradhatatlan számát, a Gyöngyhajú lányt is.

                                                                       Somogyi Ferenc 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.