Elfogult jegyzet a lelátóról

A debreceni szurkolók szervezettsége példás  Fotó: DVSC Kézilabda

Beköszöntött az új esztendő. A 2022-es naptári évet december 30-án Debrecenben kézilabda-csemegével búcsúztattuk, amely talán a vártnál is komolyabb visszhangokat váltott ki. Miért? Mert veszteni tudni kell méltóságteljesen… különösen nyerni.

A DVSC Schaeffler a Győr gárdáját fogadta. A lelátók teljesen megteltek a Hódosban kezdésre, egymással nézett farkasszemet a pályán a piros-fehér alakulat és a zöld leányhad. Épp úgy a lelátón is: a Loki-tábor és a vendégszektor győri nézői, előbbi képviselői egységes megjelenésben, míg utóbbiak szokásos harci díszükben dudákkal, parókákkal, arcfestéssel. Közismert, hogy a győriek nemrégiben a román Rapid Bukaresttel játszottak. A két csapat drukkerei pedig a közös hangot megtalálva posztolták büszkén a román és magyar zászló alatt született barátságot. Mindezzel kapcsolatos aztán nemtetszésének természetesen hangot is adott az ország. Jogosan? Igen! Elvégre a provokatív megnyilvánulások tankönyvi példáját láthattuk a győri és bukaresti szurkolók kapcsolatában. A válasz nyilván a szokásos feljelentéssel való fenyegetőzés volt, amely célpontjai közé az említett meccs után immár a debreceni tábor is bekerült.

Hab a tortán, hogy a mérkőzésen tapasztalt nyilvánvaló bírói baklövések (Oftedal lépéshibái, belemenések helyett ítélt hétméteresek) áldozataként is az egyébként győztes győri csapat tartja magát, akárcsak azok miatt a rigmusok miatt, amelyek nyíltan a román zászlóval való fotózkodást célozták és intenzéven reflektáltak a történtekre. Bár a Vasutas kikapott, a lelátón mégis elsöprő cívisvárosi győzelem született. Az egygólos vereség ellenére ugyanis vastaps fogadta a lokista lányokat attól a tábortól, amelynek kézilabda terén hazánkban nem akad párja, és Európa-szerte is méltán megállja a helyét mind szervezettségben, mind csapat melletti kitartásban és kiállásban, nem utolsósorban pedig hangerőben. A december 30-i eseményekkel kapcsolatos visszhangok pedig hűen tükrözik, hogy győzni is méltóságteljesen kell tudni, ám ez korántsem erénye mindenkinek. És bármi megvehető pénzen, de igazán hű szurkolót, becsületet nem vásárolhat senki, a világ (egyik) legjobb csapata pedig sosem lesz verhetetlen.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.