Százhetvenöt

Nagytemplom nemzeti lobogóval

Örökség – Debrecen történelmi szerepét alighanem ezzel az egy szóval hiánytalanul össze is foglalhatjuk. Most pedig mindez hazánk ezeréves múltjának egyik legismertebb és legdicsőbb dátuma miatt különösen is aktuális.

Bár az 1848-49-es forradalom és szabadságharc központja, gyújtópontja Budapest volt, a történelem évszázadot befolyásoló alakulásának a cívisváros volt a fő helyszíne – ez épp 175 éve kezdődött. Vagyis az ország fővárosa. Hiszen 1849-ben valóban fővárossá vált első ízben Debrecen. No, de előtte a forradalom költőjének, a 200 esztendeje világra született Petőfi Sándornak volt fájdalmas emlékű, de jellemfejlődését, költői attitűdjét erősen formáló otthona. Itt élt és alkotott a lángszívű szabadságharcos ifjú. A szabadságharc aztán keserves véget ért, az udvar orosz segítséggel leverte. No, de Debrecen fel tudott állni, magával felhúzva az egész hazát. Az Országgyűlés az Alföld szívébe költözött. A Habsburg-ház trónfosztása pedig dicsőn nyilatkoztatott itt ki, akárcsak a magyar Függetlenségi Nyilatkozat. Mit is mondhatnánk? Debrecen ott volt a magyar történelem legdicsőbb és legvérzivatarosabb időszakaiban is. És immár évszázadok óta bizonyítja mind egyetemváros mivoltában az oktatás terén, mind történelemformáló tettekkel, mind kulturálisan, mind a sportban, hogy a cívisváros nem érdemtelenül volt kétszer is hazánk büszke fővárosa. Később aztán, már a 20. század egyre gyorsuló sodrában Petőfi egyik hatalmas poétautódja, Ady Endre aposztrofálta városunkat úgy mint a maradandóság városa. Mindez a maradandóság pedig Debrecentben örök és a várostól elidegeníthetetlen, ez a maradandóság garantálja, hogy a múlt egyszerre hányatott és dicső öröksége a cívisvárosban is otthont találjon.

Mindezt a küldetést annál nagyobb pompával vitte véghez a város, hogy még államunk legszentebb jelképe, a Szent Korona is otthonra talált itt, a hajdúság központjában. Március 15. alkalmából pedig méltán büszkén jelenthetjük ki debreceniként, cívisként, itt vagyunk otthon. A városban, amely örökre megmarad magyarnak mint a szabadság őrvárosa.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.