Ombudsman: a szakértők leterheltsége is hozzájárul a rendőrségi és bírósági eljárások elhúzódásához

Budapest, 2014. július 31., csütörtök (MTI) - Az ombudsman szerint a rendőrségi és bírósági eljárások elhúzódását sokszor a szakértő kiválasztásával, kirendelésével és a szakvélemény előterjesztésével kapcsolatos problémák okozzák. Székely László az igazságügyi miniszterhez fordult az igazságügyi szakértői tevékenység átfogó megújítása érdekében - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

 

    Székely László ombudsmannál több panaszos is sérelmezte, hogy elhúzódnak a rendőrségi és bírósági eljárások, mert késnek a szakértői vélemények. A közlemény szerint a szakértői bizonyításnak, a szakértő kiválasztásának, a szakvélemény határidőben történő előterjesztésének problémája polgári, közigazgatási és büntetőügyekben egyaránt tapasztalható. Jelentésében az alapjogi biztos megállapította: az eljárások elhúzódását sokszor a nem megfelelő szakértő kiválasztása, esetleg a kompetens szakértő hiánya, a szakértői intézetek leterheltsége, valamint a szakvélemény késedelmes előterjesztése okozza, illetve okozhatja.

    Mivel túl kevés szakértő dolgozik az intézetekben, az illetékességi területükön csak hosszú, akár három-hat hónapos határidővel tudják vállalni a szakvélemény elkészítését, az illetékességi területükön kívüli kirendeléseket pedig leterheltségükre hivatkozva akár vissza is utasítják. A biztos megállapította, hogy a szakértők alacsony száma, kapacitáshiánya és a kirendelések magas száma veszélyezteti a tisztességes eljáráshoz való jog maradéktalan érvényesülését.

    Ki kell alakítani a pszichológus szakértők közreműködésének szakmai protokollját, hogy a jogalkalmazók egységes szakmai standardok, eljárásrend alapján készült pszichológiai szakvéleményre tudjanak támaszkodni - áll a jelentés összefoglalójában. Ez a garanciálisnak is tekinthető elem különösen fontos a gyermek- és fiatalkorúakat érintő eljárásokban - hangsúlyozták, hozzátéve: a módszertani útmutató, a szakmai protokoll hiánya veszélyeztetheti a tisztességes eljáráshoz, valamint a gyermek gondoskodáshoz és védelemhez való jogának érvényesülését.

    Az ombudsman elégtelennek találta az igazságügyi ingatlan-értékbecslők képesítési követelményeinek és tevékenységének, valamint a közigazgatási perekben a szakértői bizonyításnak a szabályozását is.

    Székely László kitért a szakértői névjegyzék hiányosságaira is: nem részletezi az adott szakterületen belüli kompetenciákat, továbbá nincs benne, hogy a szakértő korábban milyen típusú ügyekben járt el, milyen témában publikált, illetve tartott előadást. Emiatt a jogalkalmazók úgy választanak szakértőt, hogy kiemelt szakterületéről nincs megfelelő információjuk, ez pedig csorbíthatja a tisztességes eljáráshoz való jogot - húzták alá.

    A biztos jelentésében úgy összegzett: annak érdekében, hogy a bírósági eljárások befejezése megfelelő időben biztosítható legyen, az igazságügyi szakértői tevékenység átfogó, komplex szemléletmódú vizsgálata és megújítása szükséges.

    Székely László felkérte Trócsányi László igazságügyi minisztert, fontolja meg az igazságügyi szakértői névjegyzék adattartalmának megújítását, a közigazgatási perekben a szakértői bizonyításra irányadó jogszabályok kiegészítését, pontosítását, valamint a szakértők létszámának emelését.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.