Mindennapi tárgyainknak is van szavatossága

Hiába tetszik, időnként cserélni kell

Az ételeken, kozmetikumokon, gyógyszereken fel van tüntetve, meddig fogyaszthatjuk, használhatjuk biztonsággal. Így van ez a napi, tartósnak szánt használati cikkeinkkel kapcsolatban is.

Időnként nem árt körbenézni a háztartásban, mert például a fürdő-, hálószobában is, akadhatnak lecserélendő dolgok. Bizony, ágynemű, matrac és cipő felett is eljár az idő, amikor már nem a kényelmünket szolgálják, elhasználódnak. Azon kívül egészségkárosítókká válhatnak a legkülönfélébb megtelepedett fertőzésektől.

Mire lehet gondolni és miért? Néhány dologra felhívjuk a figyelmet.

Törülköző

A vizes törülközőkön a párás környezetben telepedhet meg, szaporodhat a legtöbb baktérium, kórokozó. Nem hiába ajánlatos magas, 60-90 fokon mosni azokat, ám egy idő után ez is kevésnek bizonyulhat, így maximum három évente frissítsük készleteinket.

Fogkefe

Mivel a szájban van a legtöbb baktérium, amit nehéz lemosni róla, háromhavonta ajánlatos új fogkefét vásárolni. Ezen megbetegedések, ill. gyógyulások után is érdemes elgondolkodni. 

Hajkefe

Mindenféle szennyeződés felgyűlhet benne, amik külső környezetből hozva is rákerülhetnek (pl. légszennyezés), hetente ajánlatos tisztítani, valamint legalább egy-két évente cserélni. Természetes anyagból készülteknél ezt még gyakrabban ajánlják.

Matracok, párnák, paplanok

A matracokat legfeljebb tíz, párnáinkat, paplanokat kettő-öt évente váltsuk. Higiéniai okokból. Számtalan port, szennyezősét magukba szívnak, a poratkáktól is nehéz megszabadulni, akármilyen alaposan és rendszeresen tisztítjuk, porszívózzuk az ágyneműt. Nem beszélve arról, hogy bele is izzadunk éjszakánként. Nem allergiás embereknél is jelentkezhet reggeli tüsszögés, orrdugulás, ezek is az elhasználódás jelei (ráadásul így bacilusokat is visszajuttatunk). Előfordul, hogy fájdalmakkal ébredünk, mert kényelmetlenül feküdtünk. A párnánk elveszíti rugalmasságát? Cseréljünk!

Parfüm

Bontatlanul három évig is elállhat, ha használjuk, igyekezzünk két éven belül kifújni. Különben a minőség, tartósság rovására is mehet.

Házi papucs

Gyakran mossuk! Mivel meleget ad, így a gombák kedvelt helye lehet. Évente cseréljük!

Sportcipő

Sajnos a napi/általános használatú cipők bizonyos idő után már nem tartják úgy a lábat, ahogy kellene. Ez nem a külső állapoton múlik. Legalább ötévente érdemes beruházni újabbra. Hiába tisztítjuk kívül-belül, műanyag részei elvékonyodhatnak, már a rázkódást sem csillapítják, hogy kényelmes egészséges legyen számunkra, ízületeinknek. Jó minőségű futócipőnél is nyolcszáz-ezer kilométert javasolnak a szakemberek.   

Oxigénes víz

Figyeljünk a palackon feltüntetett szavatossági időre. Felbontás után minél hamarabb fogyasszuk el! Mindenképpen két hónapon belül, mert hamar elveszítheti értékes és egyedülálló minőségi tartalmát. 

Elektromos hosszabbító

A villanyszerelők sincsenek jó véleménnyel a manapság kapható hosszabbítókról. Óva intenek tartós használatuktól. Hamar elavulhatnak, nem bírják kellőképp a napi, nagyobb terheltséget, így veszélyessé is válhatnak. Két-három évente váltsuk!

Porral oltó

Helyenként kötelező, előírásoktól függetlenül érdemes otthonunkban is tartani. Nem tudhatjuk, mikor jöhet kapóra. Amellett, hogy megtanuljuk használatát, oda kell figyelni szavatossági idejére, időnként felül is kell vizsgáltatni. Minden esetben fel van tüntetve a palackon. Tartsuk be!

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.