Zárolhatják a korrupció miatt kitiltott magyarok vagyonát az amerikaiak (átvett cikk a hvg.hu-tól)

Nem férhetnek hozzá az Egyesült Államokban levő vagyonukhoz azok a magyar kormányközeli személyek, kormánytisztviselők, akiket most tiltólistára tett az Egyesült Államok. Ott tanuló gyerekeiket is kiutasíthatják az országból. Stigmaként rajtuk maradhat a mostani ügy, üzletet egykönnyen aligha fognak tudni kötni. A német kancellár is jelezhette Orbán Viktornak: elég abból, ami eddig volt. Az oroszokhoz dörgölőzés és a civil társadalom elleni hadjárat is ráerősíthetett az elharapózó és megtűrt korrupció miatti amerikai csapásra.

 

Az a legkevesebb, hogy nem léphetnek be az Egyesült Államok területére a most tiltólistára tett – az amerikai nagykövetség által meg nem nevezett – kormányzati tisztségviselők. Az amerikai törvények lehetőséget adnak arra is, hogy lefoglalják, zár alá vegyék az amerikai hatóságok az USA-ban a vagyontárgyaikat, ha feltételezhető, hogy azok forrása korrupcióból származik – magyarázta a hvg.hu egyik forrása, aki a most kirobbant ügyet közelről ismeri. De nemcsak a tiltólistára tett magas rangú magyar kormányzati tisztségviselők vagyonát, hanem a családtagjaik nevén levő vagyontárgyakat is lefoglalhatják. Ezen túl pedig kitilthatják az USA-ból a tiltólistán levők amerikai iskolában tanuló gyerekeit is.

Az amerikaiak lépésének hosszú távú, a tiltólistára tett magyar személyekre nézve romboló hatása pedig az, hogy ez az ügy stigmaként rajtuk marad, és sokkal nehezebb, ha egyáltalán lehetséges lesz nekik a jövőben üzletet kötni az Egyesült Államokban.

Az adócsalás ellen akartak tenni, süket fülekre találtak a kormány részéről

A hvg.hu több hónappal ezelőtt hallott arról: nemzetközi (amerikai és más külföldi) hátterű, Magyarországon is működő cégek megbízásából mentek jelzések a kormányzat, illetve az adóhatóság felé, hogy az itt jelen levő, legálisan dolgozó nemzetközi cégek érdekei sérülnek az elharapódzott adócsalás miatt. Információink szerint a panaszkodók azóta többször is felajánlották segítségüket a helyzet helyrebillentése céljából, de érdemi válaszokat nem kaptak.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén pénteken tartott sajtóbeszélgetésen is utalt arra az ideiglenes ügyvivő, André Goodfriend, hogy a korrupció a fő ok, amely miatt erre a magyar gazdaságdiplomácia rendszerváltás óta íródó történelmében példátlan lépésre szánta el magát az USA, de az egy éve kipattant, Horváth András egykori adóhatósági munkatárs által kirobbantott áfabotrány is ide sorolható. Ebben az ügyben is fel kellene lépnie a korrupció ellen a magyar kormánynak – amely bizonyítékot várt az amerikai nagykövetségtől, de az nem adott –, és például ebből az ügyből is tudna meríteni.

Merkel is Obama mellé állt, Orbán Viktor ellen

A nemzetközivé dagadt korrupciós botrány előkészítő lépéseit ismerő forrásunk arra emlékeztetett, hogy az amerikai állam nem egymaga kelt harcra a magyar kormányzatot körülvevő korrupció ellen. A magyar kabinettel és a mögötte álló emberekkel szembeni fellépésből a németek is kivették a részüket. Tudomásunk szerint Angela Merkel és Orbán Viktor pár nappal ezelőtti találkozóján a német kancellár egyértelműen jelezte a magyar miniszterelnöknek, hogy Magyarország tartsa tiszteletben az eddig meglehetősen hanyagul kezelt európai értékeket.

Beszélgetőtársunk felidézte azt, hogy nemrég derült ki, borzalmasan alakult a magyar ipari termelés augusztusban. Az elemzők jelentős növekedést vártak, ezzel szemben a termelés 5,7 százalékkal múlta alul a júliusit. Elsőre senki nem tudta, mi lehet az oka a megtorpanásnak, aztán, ahogyan a Portfolio.hu megírta, világossá vált, a német Audi a nyár utolsó hónapjában három hétre leállította a motorgyártást, pedig előzetesen még a termelés felfutása volt várható a német autógyár új termelési kapacitásainak üzembe helyezése miatt. A leállást az Audi nem jelezte előzetesen, ami szokatlannak mondható, ahogyan a világpiaci autóipari kereslet sem torpant meg, így az sem indokolta a csaknem teljes havi leállást. Forrásunk szerint ezzel a lépéssel érzékeltette azt Németország a magyar kormánnyal, mennyire függ a magyar gazdaság a németektől, ha egy nagy autógyár 3 heti termeléskiesése is ekkora zuhanást képes előidézni az ipari termelésben.

Van két másik tényező is, ami a két gazdasági nagyhatalom magyar kormánnyal szembeni világos fellépésében szerepet játszhatott. Orbán Viktor egy NATO-tagország vezetőjeként több lépést is tett Vlagyimir Putyin Oroszországa felé, a paksi bővítéssel az oroszokat bízta meg, az energiaügyekben is az oroszoknak inkább tetsző intézkedéseket hozott (lásd cikkünket), ez pedig csak ráerősített az amerikaiak haragjára. Csakúgy egyébként, mint az is, hogy a magyarországi civil szervezetek ellen hadjáratot folytat durván fél éve a magyar kormány.

Az Egyesült Államok azért tiltotta meg a belépését a meg nem nevezett magyar, a kormányzathoz kötődő személyeknek, mert mint állítják, bizonyítékaik vannak arra, hogy korrupciós ügyek folytak a magyar kormányzatban, és ezekből hasznot húzhattak, ezekbe belekeveredtek a listára tett személyek. Miután megvizsgálták, ellenőrizték ezeket, és további bizonyítékokat szereztek be, megkeresték múlt héten a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Akkor elmondták Magyar Leventének, a gazdaságdiplomáciáért felelős helyettes államtitkárnak, illetve Szijjártó Péternek is, milyen ügyeket derítettek ki, és milyen lépések várhatóak ezután. Goodfriend szerint a kormány bizonyítékokat várt, ám a nagykövetség ezeket nem adta át. Mint az ügyvezető mondta, a kormányzatnak megvan minden eszköze, hogy felderítse az ügyeket, és tegyen is ellenük.

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.