Woodstock, a nagy előd

A színpadon: Santana

A napokban zajlik Budapesten az Óbudai-szigeten Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvénye, Sziget Fesztivál. Ebből az alkalomból tekintünk vissza egy nagy „elődre”.

1969 több jelentős beatesemény éve volt. Ekkor jelent meg a Beatles tizenkettedik albuma, az Abbey Road. Ebben az évben robbant be a köztudatba a Deep Purple.

Megjelent az első két Led Zeppelin lemez. A Rolling Stones koncertet adott a Hyde Parkban. Mick Jaggerék 2013-ban visszatértek a helyszínre és közönségüket világturnéjuk utolsó állomásán feledhetetlen koncerttel ajándékozták meg.

Idősebb generációk kitörölhetetlen könnyűzenei emléke a woodstocki fesztivál. 48 éve, 1969. augusztus 15-én kezdődött minden idők eddigi legnagyobb érdeklődésű könnyűzenei eseménye. A New York állambeli Bethel város egyik farmján félmillióan gyűltek össze, hogy három napon keresztül a világ akkori legismertebb előadóit meghallgassák. Az amerikaiak vietnami háborúja kiváltotta ellenérzések adták meg a fesztivál mottóját: „három nap béke és zene”. Az értelmetlen vérontás ellen tiltakozó fesztiválozók megtoldották: „Ne háborúzz, szeretkezz!”.

A visszaemlékezők szerint, időjárás szempontjából pocsék három nap volt. Az előadóknak többször eső- vagy viharszünetet kellett tartaniuk. A farmra kilátogató fiatalok kedvét a mostoha idő azonban a legkevésbé szegte. Áztak, fáztak, de igyekeztek megtalálni az egésznek a jó oldalát, azaz sártáncot jártak, vagy vaddisznó módjára dagonyáztak, mások a szünetek eseménytelenségét szeretkezéssel dobták fel. A farmon nem számított semmi: se a rendőrök, se az eső. A teljes szabadság érzete hatotta át a koncert hangulatát.

A sáros réten rengeteg hippi élvezte a zenét. A hippik az Egyesült Államokban a 60-as, 70-es évek lázadó fiatalságának tagjai. A mozgalom az elidegenedett fogyasztói társadalom ellen szélsőségesen tiltakozókat tömörítette, olyan ifjakat, akik a pénzközpontú világba nem akartak beilleszkedni, a megtagadott rendszernek nem akartak dolgozni. Ott táncoltak, szeretkeztek. Rajtuk virágmintás ing, hajukban virág.

A három nap alatt harminckét fellépő váltotta egymást. Ravi Shankar indiai szitárművész, aki a népi hangszert és zenét ötvözte modern hangzásokkal. Janis Joplin legismertebb dalával, a Raise your Hand-dal (Emeld fel a kezed!) kezdett. Jimmy Hendrix fellépésén nem maradhatott el a Hey Joe (egyben a fesztivál utolsó száma volt). Ott vált ismertté Carlos Santana. Az ismertebbek közül fellépett Crosby, Stills, Nash and Young, Blood, Sweat and Tears, Ten Years After, Joe Cocker. A fesztivál megihlette Déry Tibort, aki megírta „Képzelt riport egy amerikai fesztiválról" c. regényét, melyből 1973-ban Presser Gábor és Adamis Anna, ugyanazzal a címmel, máig népszerű, dalait sokat játszott musicalt komponált.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.