A virágkarnevál díjazottjai

A virágkarnevál díjai

A 45. Debreceni Virágkarneválon a közönség döntött arról, hogy melyik a legszebb virágkocsi, míg a díszvendégek a kimagasló művészeti teljesítményt értékelve, a fellépő csoportok közül nevezték meg a győztest.

A díjátadásra a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. két egyedi gyártású serleget készített, amelynek a meghatározott értéke, darabonként 500 ezer forint. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és dr. Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, a két csodás serleget a nagyközönség előtt adta át a nyerteseknek a Nagyerdei Stadion „Sztárok és Szirmok” című műsorában.

A 45. Debreceni Virágkarneválon nyújtott kimagasló művészeti teljesítményért – díjat a Valcer Táncstúdió kapta. Ezzel megismételték a tavalyi sikerüket, amikor szintén ebben a kategóriában ők bizonyultak a legjobbnak.

A Valcer Táncstúdió 1992 óta állandó résztvevője a karneválnak. Az együttes célja a standard és latin-amerikai táncok népszerűsítése a tánciskolai táncok minél szélesebb körben való megismertetése. A Valcer Táncstúdió számos egyéni és csoportos magyar bajnoki címmel büszkélkedhet. Debrecen város Csokonai-díjával kitüntetett Valcer Táncstúdió produkciójában az egyéni versenytánc bemutatók és a csoportos formációk váltakozása, a táncok sokszínűsége, a látványos kosztümök, a zenei slágerek felejthetetlen karneváli élményt biztosítanak. Az egyesület művészeti vezetője Bíró Csaba. Koreográfusok: Havas Márta, Terdik-Tasi Tímea, Dremák Éva, Szalontay Zoltán, a mazsorett csoport tanárai: Fekete-Erdei Melinda, Erdei Fruzsina.

A 45. Debreceni Virágkarnevál közönség által legszebbnek ítélt virágkocsija, pedig „Kölcsey összehoz” címmel Álmosd község kompozíciója lett.

„Minden nemzet, mely elmúlt kora emlékezetét semmivé teszi, vagy semmivé lenni hagyja, saját nemzeti életét gyilkolja meg, s akármi más kezdődjék ezen túl: az a régi többé nem leszen.” – írja Kölcsey Ferenc. Ápolni és tisztelni a hagyományainkat, őrizni a múltunk emlékeit közös feladatunk, s mint ilyen, csak együtt, összefogással valósulhat meg. Álmosd község virágkocsija, a „Kölcsey összehoz” című alkotás ezt hivatott képviselni, tisztelegve ez által – többek között – a költő óriás szellemi hagyatéka és a Debreceni Virágkarnevál 45 éves múltja előtt. A Virágkarnevál történetében elsőként indít ilyen pici település virágkocsit. A három pegazus jelképezi a három, Kölcsey Ferenc nevéhez szorosan kapcsolódó települést: Sződemetert – ahol a költő született; Álmosdot – ahol igazán költővé vált és ahol Magyarország egyetlen Himnuszunk írójához kötődő épülete áll és Szatmárcsekét – ahol nyugszik. Az alkotás Pikó Sándor festőművész remeke. A kocsit díszítő virágok egy részét a település közmunka program keretén belül termelte meg, az ott dolgozók lelkes és áldozatos munkájával. A pegazus a költők paripája, a halhatatlanság szimbóluma, a felsőbb elme és a szeretet lelkesítő jelképe, ő a teremtő erő. A három szárnyaló pegazus a Kölcsey-szellemiséget is továbbviszi. Tervező és szobrász: Pikó Sándor. Virágdizájn: Antal István és Antal Istvánné. Statikus: Kiss Péter

Képek a virágkarneváról: ITT

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.