Veszélyes Debrecen

Debrecen szálló porban

Hosszú távon egészségkárosító lehet a szálló por és nitrogén dioxid magas koncentrációja a levegőben, ami napok óta nem szűnik Debrecenben. Térségünkben három mérőállomás mindegyikén törvény által előírt értékek meghaladását regisztrálták, ezért városunkban hétfő óta szmog riadó van érvényben – tudtuk meg Jakab Norbert környezetvédelmi referenstől.

Nagyobb részük a gépjárműforgalom eredménye, valamint az ipari anyag kibocsátások, és a hideg időszakban beindított lakossági fűtés. A kora reggeli-és délutáni órákban a legkárosabb a szálló por hatása.

Az önkormányzat kevesebb autóhasználatra hívja fel a figyelmet, de legalább piros lámpánál állítsák le a motort - kérik. A szabad levegőn tartózkodást, a szellőztetést legcélszerűbb a délelőtti órákra korlátozni. Lehetőség szerint gázfűtés használatára szorítkozzanak. Debrecen területén folyamatos nyílt téri égetési tilalom van – tudtuk meg a szakembertől.

Szeles, csapadékos időjárástól remélhető némi enyhülése a levegőben terjedő káros anyagoknak.

Egészségkárosító hatásai: szemirritáció, köhögés, nehézlégzés, fejfájás, súlyosbodó krónikus betegségek, csökkentheti a tüdő ellenálló képességét, a véráramban kerülve lassíthatja az oxigén felszívódását. Az állat- és növényvilágra is kihatnak a káros anyagok, valamint a látási viszonyokat is ronthatja. A szálló por belégzésével vírusok, baktériumok és egyéb mérgező anyagok is a szervezetbe kerülhetnek, ezáltal gyengítve az immunrendszert.

Elsősorban a légzőszervi és keringési betegségben szenvedők, gyerekek, és idősebbek számára jelenthet nagyobb megterhelést, de egy egészséges szervezetet is megviselhet. Veszélyeztetettek a forgalmas utak mentén lakók is. 

Védekezni lehetetlenség ellene, viszont néhány szempont figyelembevételével csökkenthető a káros por hatása.

Hasznos lehet a sok folyadék fogyasztása, az alkohol mindenképpen kerülendő. A dohányzás ilyenkor még jobban terheli a tüdőt. Az aktív, és következményeként a passzív dohányzás hatása is felerősödik.

Érdemes gyakrabban hajat mosni, mert úgy is bevihető a lakásba a por.

Légtisztító berendezések használata, vagy legalább párologtatás.

Gyakoribb takarítás.

D.B.

 

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.