Válogatott felkészülés: balszerencsés Eb-főpróba

Kovács és Tóvizi a reményteli utazáson  Fotó: dvsckezilabda.hu

Három vereséggel és több hiányzóval várja a csütörtökön rajtoló kézilabda Európa-bajnokságot a magyar női kézilabda-válogatott.

Kim Rasmussen az anyai örömök elé néző Hornyák Dóra mellett nem számíthat Klivinyi Kingára sem, aki a franciák elleni találkozón szenvedett vállsérülést. Az előjelek tehát nem túl fényesek, és akkor még finoman fogalmaztunk.

Csapatunk a világelitbe tartozó Norvégia és Franciaország mellett Dánia legjobbjaival is összemérte erejét a múlt csütörtökön rajtoló Möbelringen Kupán.

Debreceni szempontból a norvégok elleni hatgólos vereség hozta a legtöbb eseményt.  Kovács Anna négy találatán túl Tóvizi Petra sikeres bemutatkozása is emlékezetes marad. A nyáron junior-világbajnokságot nyerő beálló ráadásul kétszer is bevette az ellenfél kapuját.

Kovács vádlisérülése miatt a másik két találkozón már nem kapott lehetőséget, a franciák ellen pihenő Petra viszont a dánok ellen kezdőként jutott szóhoz, s két remek góllal hálálta meg Kim Rasmussen bizalmát.

Ami a magyar csapat teljesítményét illeti, a norvégok elleni simább vereség után volt esély a bravúrra a világbajnoki címvédő gallok ellen, ám átlövőteljesítmény hiányában szűk, egygólos vereség lett a vége. Valódi pozitívumot a hatékonyan büntetőző Planéta Szimonetta mellett a nagyot küzdő, ám érezhetően fáradt Háfra Noémi játéka, negatívumot pedig a végeredményen túl Klivinyi kiújuló vállsérülése szolgáltatott. A záró napon a Lotte Grigelt is soraiban tudó északiak simán, hét góllal léptek túl mieinken, így a magyar csapat szerzett pont nélkül, negyedik helyen zárta a rangos tornát.

Az elmúlt napokban több kérdésre is választ kaphattunk. Kirajzolódott, hogy klasszikus átlövésgólok és hatékonyan bombázó nehéztüzérek hiányában rendkívül nehéz érvényesülni a mai kézilabdában. E tekintetben egyedül a dánok elleni meccs és Planéta bevetése hozott lényeges előrelépést, Háfra formája a torna egészében elmaradt a megszokott szinttől, Tóth Gabi nem igazán próbálkozott, Kovács Anna pedig vádli sérülése miatt csak az első mérkőzésen volt bevetésre alkalmas.

A pechszéria pedig tovább tart, hiszen a 2016-os Eb után ismét több kulcshiányzóval vág neki a kontinensviadalnak az együttes: akkor Szucsánszki és Kovacsics sérült meg a románok elleni edzőmeccsen, most pedig azon túl, hogy Szekeres Klára és Szucsánszki Zita (átmeneti) visszavonulása, valamint Tomori Zsuzsa sokadik térdproblémája alapjaiban átrendezte a lehetőségeket, hetekkel ezelőtt eldőlt, hogy az anyai örömök elé néző Hornyák Dóra sem utazik. Ehhez jött Klivinyi kiesése, ami azért bosszantó, mert a ferencvárosi játékos kezdte visszanyerni régi formáját, és erre minden eddiginél nagyobb szükség lett volna ahhoz, hogy megújuló, megfiatalodó csapatunk elérje a kitűzött célokat Franciaországban.

Apropó, célok: hivatalos állásfoglalás még nem hangzott el a reálisan elérhető eredményeket illetően, de látva a lányok teljesítményét és ismerve a körülményeket, a tisztességes helytállás mellett túl sok reményünk nem lehet. Adott esetben már a csoportból való továbbjutás is megizzaszthatja a gárdát, bár az is tény, hogy kulcshiányzója Hollandiának is lesz, a spanyolok pedig pozitív és negatív értelemben egyaránt képesek a meglepetésre, Horvátország ellen viszont papíron nem lehet gond, így a középdöntő mindenképp elérhető. S hiába vérzik ezer sebből válogatottunk, hiába a vártánál még mindig sokkalta kiforratlanabb csapatjáték, presztízsszempontból is muszáj a lehető legjobbat kihozni ebből a versenyből.

Tóvizi Petra, Szabó Laura és Kiss Nikolett mellett a már rutinosnak mondható Kazai Anita és Pálos-Bognár Barbara, továbbá a kerethez kedden csatlakozó Szalai Babett - Lakatos Rita páros is első felnőtt világversenyére készül, és bizony a keretben rejlő szűk variációs lehetőségek miatt könnyen előfordulhat, hogy valamennyiükre kulcsszerep hárul majd.

Így hát bármennyire is fogyóeszköz a türelem mostanság, sajnos az extrém elvárásoknak és az éremszerzésről, bravúrgyőzelmekről szőtt álmoknak talán még mindig nincs itt az ideje. Ez a csapat tudásban és tapasztalatban is messze áll a világelittől. Ettől függetlenül meg kell ragadnunk az esetleges pozitívumokat, mert abban biztosak lehetünk, hogy azok erről a tornáról sem hiányozhatnak.

Egyszer pedig remélhetőleg eljön az a nap is, amikor a magyar női válogatott a létező legerősebb összeállításában utazhat egy világeseményre, és újfent vérmes reményekkel vághat neki annak.

A magyar válogatott Eb-kerete:

Kapusok: Bíró Blanka (FTC - Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO)

Jobbszélsők: Lukács Viktória (FTC – Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Kisvárda Master Good SE)

Jobbátlövők: Kiss Nikolett (Érd), Kovács Anna (DVSC Schaeffler), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine, francia)

Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC – Rai lCargo Hungaria), Pálos-Bognár Barbara (Moyra Budaörs), Tóth Gabriella (Érd), Lakatos Rita (GVM Europe-Vác), Szalai Babett (Dunaújvárosi KKA)

Beállók: Mészáros Rea (FTC – Rail Cargo Hungaria), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)

Balátlövők: Háfra Noémi (FTC – Rail Cargo Hungaria)

Balszélsők: Kazai Anita (Dunaújvárosi KKA), Schatzl Nadine (FTC – Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

Edző: Siti Beáta

Kapusedző: Bakos István

A magyar válogatott menetrendje a csoportkörben:

December 1. (15.00) Magyarország-Hollandia

December 3. (18.00) Magyarország-Horvátország

December 5. (21.00) Magyarország-Spanyolország

A középdöntős küzdelmekre december 7. és 12. között, a helyosztókra pedig december 14. és 16. között kerül sor.

Tóth Sándor

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.