Vajdaság - A VMSZ tiltakozik a Jobbik vajdasági megnyilvánulásai ellen

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
    Belgrád, 2014. január 25., szombat (MTI) - Nyilatkozatban tiltakozott a Jobbik vajdasági megnyilvánulásai ellen szombaton a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség annak kapcsán, hogy pénteken Szabadkán irodát nyitott a magyar ellenzéki párt.

 

    A Pásztor István pártelnök által aláírt, az MTI belgrádi tudósítójának is eljuttatott dokumentumban hangsúlyozták, hogy "megdöbbenéssel figyelik azokat az eseményeket, amelyeket a magyarországi parlamenti választások örve alatt a Jobbik visz véghez a Vajdaságban".

 A közlemény kifejtette, hogy a Jobbik - mint "nézeteit és eszmeiségét illetően a szélsőjobbhoz közel álló magyarországi párt" - szabadkai irodanyitása "olyan cselekedet, amely a vajdasági magyaroknak nagyon is ismerős a kilencvenes évekből, amikor mások, jelesül a szerb szélsőjobb kívánta a vajdasági magyarokat ágyútölteléknek használni, téves csatatérre küldeni, saját, önző, a kirekesztésre irányuló politikájának megvalósítása céljából". A dokumentumban a VMSZ azt üzente a Jobbiknak és azoknak a vajdasági magyar pártoknak, amelyek "politikai koncra várakozva felsorakoztak a Jobbik mögött", hogy "a vajdasági magyarok sem a szerb nacionalizmus, sem a magyar nacionalizmus zászlóhordozói nem voltak soha és nem is lesznek". Ugyanakkor a VMSZ "mélyen elítéli a Jobbik vezetőségét, hogy alig húszéves fiatal embereket kihasználva próbálnak előre jutni Vajdaságban, próbálnak utat törni a választókhoz". "Ők hazamennek, a gyerekeink itt maradnak" - fogalmazott a vajdasági magyar párt. "Ne engedjük meg senkinek, sem a Jobbiknak, sem a Jobbik vajdasági szatelitpártjainak, hogy a vajdasági magyar gyerekek nemzeti érzelmeit felkorbácsolva és kihasználva kovácsolják saját politikai tőkéjüket" - nyomatékosították a közleményben.

    A VMSZ kész találkozni és tárgyalni a magyarországi parlamenti választások kapcsán minden olyan politikai párttal, amely a nemzeti összetartozás értékrendjét, a kisebbségben élő vajdasági magyarság sajátságos helyzetét tiszteletben tartja és nem kihasználja - írták. Hozzátették azonban, hogy a kirekesztés politikájával nem kívánnak párbeszédet folytatni.  Pásztor István úgy fogalmazott: a vajdasági magyaroknak együtt kell élniük a szerbekkel, a többi őshonos kisebbséggel, a volt-Jugoszlávia, majd Koszovó területéről érkezett menekültekkel, a Nyugat-Európából visszatoloncolt koszovói romákkal, ami mindenképpen emberpróbáló feladat úgy a mindennapokban, mint a politikában. Rámutatott: "nekünk nem kell senki, aki eljön Magyarországról, tüzet szít, odaveti a magyar gyerekeket, aztán pedig hazamegy. Azok a vajdasági magyar pártok és ügyvédeik pedig, amelyek politikájukat erre, ezen keresztül pedig a magyarverésre és a visszájára fordított nemzeti érzésre alapozzák, nem képviselik, hanem kihasználják a nemzeti összetartozást, meggyalázzák a közjogi értelemben és a választójoggal egyesített magyarság fogalmát".

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.