Ütni vagy védeni?

Megszokott látvány  Fotó: Ultras Debrecen

A DVSC-SCHAEFFLER 23-17 arányban diadalmaskodott a közvetlen rivális Kisvárda otthonában, ám a szabolcsi kisvárosba szép számban ellátogató debreceni tábor öröme nem lehetett felhőtlen a lefújást követően, hiszen a rendezőkkel történő incidens után öt szurkolót kellett kórházba szállítani.

Az elmúlt napokban több, a valósággal még csak köszönőviszonyt sem ápoló cikk jelent meg a világhálón, melyek igen jelentékeny része arról számol(t) be, hogy megverték a debreceni drukkereket. Mielőtt tovább mennénk, leszögezném: ilyen nem történt, sem a találkozó alatt, sem pedig utána. Az egyik rendező ugyan ostoba provokációt követően, minden előzmény nélkül halántékon ütött egy debreceni szimpatizánst, akinek feldagadt a szeme, ám a sértett ezután a csarnokon kívülre távozott, ahol társai, észlelve a semmivel nem indokolható túlkapást, megkérdezték a biztonságiakat: Ugyan, miért volt erre szükség?

Pofonok nem csattantak, de a folyamatos rendezői provokáció miatt az indulatok nem csillapodtak. Érthetően, hiszen az egyik biztonsági személy odáig is elment, hogy szájára vegye, mocskolja a debreceni tábor 2015-ben elhunyt vezetőjét, annak "drapi" képmását. Komáromi Gáborról van szó.

Nem sokkal később előkerült a paprika spray is, amelyet az egyik biztonsági ember csaknem tíz centiről fújt a tömegre. Ennek hatására kellett öt embert kórházba szállítani. Az incidenst követően a biztonsági személyzet gyorsan eltűnt a csarnokban, így annyiban is maradt az ügy. A következmények ugyanakkor nem maradhatnak el, a debreceni klubvezetés megtette a szükséges lépéseket a Magyar Kézilabda Szövetségnél, feljelentés is történt, így az érintettek, reményeink szerint megkapják majd az őket jogosan megillető büntetést. (Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy ugyanezek az emberek nem is olyan régen a fehérvári szurkolótáborral kerültek összetűzésbe, akkor fizikai inzultus nem történt.)

Amellett viszont nem lehet és nem is szabad szó nélkül elmenni, hogy az eset részleteit még csak hírből sem ismerő, magukat rendszerető kézilabdabarátoknak tituláló emberek tucatjai örömködnek az interneten, amiért végre „ellátták a debreceni szurkolók baját”. Karmáról, megérdemelt szankciókról beszélnek, miközben öt honfitársuk a kórházban kötött ki pár aluliskolázott, az élet legtöbb területén helytállni képtelen biztonsági ember miatt. Leszögezném, egyik debreceni sem kereste a bajt. Szurkolni utaztak el, remek létszámban, ahogy mindig, és remek miliőt teremtettek a csarnokban, ahogy mindig. A meccsen persze a buzdító rigmusok mellett előkerültek nóták, amelyek nem minden sorukban karcolnak szépirodalmi magasságokat, de ez már több évtizede így megy. Csarnokban és stadionban, az ország bármely lelátóján.

Kérdezem hát minden olyan embertől, akik a ma született bárányok ártatlanságával képesek kiakadni egy-egy obszcén szurkolói dalon: a minden indokot mellőző tettlegesség belefér? Magyarul: megüthető egy ember ezért?

Kisvárdán olyan ember ütött, provokált és fújt könnygázt, akinek feladata a rend biztosítása lenne.

Csak remélni tudjuk, hogy a továbbiakban már nem ez lesz a feladata.

Tóth Sándor

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.