Több mint nemzeti fohász

Székely és magyar zászló

A Székely himnusz listára vételével immár hatra bővült a Magyar Értéktár erdélyi kiemelt nemzeti értékeinek száma. A Székely himnusz 2009. óta Székelyföld hivatalos nemzeti dala, de kimondhatjuk, hogy mára a magyarság összetartozásának egyik szimbóluma.

Nem csupán a néhány nappal ezelőtti aktualitása miatt terelődhet a Székely himnuszra a köz figyelme. Habár fontos kiemelni, hogy ezzel az intézkedéssel a közeljövőben a legkiemelkedőbb védett értékké is előléphet, tehát minden esély megvan rá, hogy a Székelyek himnusza hungarikummá válhat. Annál is inkább időszerű azonban beszélni róla, hogy idén, egészen pontosan május 3-án lesz 70 esztendeje, hogy az eredeti vers szerzője, Csanády György Csaba királyfi Csillagösvényén át eltávozott a földi létből. No, de mit is jelent az, hogy eredeti és ezzel szemben mi az, hogy általános köznyelvi formában használt Székely himnusz?

Ami azt illeti, több magyarázat létezik a változás eredetét illetően, a legvalószínűbb az, hogy Csanády korántsem pesszimista indíttatásból fogalmazta meg a verssorokat. Az 1921-ben született sorokat az egy évvel azelőtti eseményekre reagálva és az instabil politikai helyzetre való tekintettel a történelmi Magyarország fennmaradása érdekében írta. Később aztán a szocialista-kommunista rendszer tilalma ellenére világszerte terjedt a himnusz. A diktatórikus rendszerek nem tudták az igazhitű hazafias érzések útját állni, így tehát némileg érthető, hogy néhány szóban módosult a szöveg. Az Erdélyt megszálló románok, a Felvidékre bevonult politikai rendszerek államai és egyéb határon túli nemzetek elnyomását érzékelve pedig pesszimista hangvételűvé vált a dal, az ország reménytelen egyesítése iránti vágy eredményeképp. Mára pedig a szövegbéli változásoktól-változtatásoktól függetlenül a világ magyarságának, különösképp a Kárpát-medencében élők összetartozásának egyik elsőszámú történelmi szimbólumává vált.

Annál inkább, hogy már nem csupán nemzeti ünnepeken szokás énekelni. Sporteseményeken, mérkőzéseken is gyakran felcsendül. Illetve a legnagyobb egyházi ünnepek alkalmával is gyakran énekeljük szentmiséken, istentiszteleteken. A 2022-es esztendőben pedig nem csupán szerzőjére emlékezhetünk halálának hetvenedik évfordulója miatt, hanem arra is, hogy a Székely himnusz első publikált szövege 1922-ben, a zeneszerző Mihalik Kálmán halála alkalmával látott először nyomdafestéket.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.