Szemüveg nélküli szőke nő

Lehetnek azért kivételek is...

Vannak dolgok, amik az idők folyamán összenőnek. Tárgy, személy, cselekedet és az ismétlődés teszi összetartozókká.

Ha BMW-ről van szó, tulajdonosaik életérzésről zengedeznek. Mások a márka vezetőinek öntörvényű közlekedési szabályfelfogásáról, agresszivitásáról, szemtelenségéről vélekednek negatívumokat. Vagy a szőke nők, az idétlen, balul sikerült megoldásaikkal. Nem véletlen a szőke nős viccek sokasága.

A szőke nők utakon felbukkanását mindenkor erős fenntartásokkal érdemes követni. Vezetési stílusuk állandó veszély forrása. Kiszámíthatatlan, a következő pillanatban milyen megoldást választanak. Igazi sakkjátszma szőke nő pilótával találkozni.

Autóbuszos kiránduláson Szlovéniában jártam. A Júlia-Alpokban buszunk egy szűk útszakaszon araszolt, amikor a legközelebbi kanyarból szőke nő vezette kocsi bukkant elő. Nem fértünk volna el egymás mellett. Ilyenkor illendően a könnyebben mozgó járműnek, ez esetben a kocsinak illett volna manőverezni, a hölgy azonban a kormányra könyökölve tehetetlenül vonogatta vállát. Sofőrünk sürgető dudálására ijedten taposott a gázba. Tolatni kezdett, de abban nem sok köszönet akadt. Idegességében verdáját nekitolta az útszéli sziklának, majd meg sem állva, fél kilométeren keresztül hátrált, miközben több kitérési lehetőség mellett is elhajtott.

A sors minap megint szőke nővel hozott össze. A Faraktár utcai felüljáró melletti szervizút egyirányúsított, ezért megrökönyödve meredtem egy szembe feltűnő Seatra. Amennyire lehetett, félrehúzódtam, mert a volán mögött ülő szőkesége nem sok jóval kecsegtetett. Elszáguld mellettem? Leblokkol? Vagy még neki fog feljebb állni?

Megálltam, szóltam a mellém érőnek:

- Ez egyirányú utca.

- Tényleg? – ámult el.

- Igen.

- Bocsika - kezdett szabadkozni. - Nem vettem fel a szemüvegemet. Tudja, csak szemüveggel vezethetnék.

- Akkor miért nem használja?

- Nem áll jól nekem.

- Hiúságból inkább szabálytalankodik? És, ha balesetet okoz?

Választ már nem kaptam. A hölgy a sebességváltót egy bosszús mozdulattal rükvercbe rántotta, és csigalassússággal tolatni kezdett. Kétszer sikerült kerekeivel az útszegély köveket súrolni, de azért a manővert végrehajtotta. Az első lehajtási alkalommal lefordult és duzzogó képpel eltűnt szemem elől.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.