Elfogadták Debrecen költségvetését

Debrecen, 2014. február 27., csütörtök (MTI) - Elfogadta a debreceni önkormányzat 2014-es költségvetését a hajdú-bihari megyeszékhely közgyűlése csütörtökön. A képviselők a Fidesz-frakció 25 igen szavazatával, 8 ellenzéki nem voks ellenében 34 milliárd 466 millió 109 ezer forintban határozták meg a bevételi és kiadási főösszeget.

Kósa Lajos polgármester kiegyensúlyozottnak nevezte a város új költségvetését, amely biztosítja, hogy 2014-et hitelmentesen zárják, a város vagyona elérje a 300 milliárd forintot, és biztosítja a 10 százalékot meghaladó beruházási rátát is.

A vitában Balázs Ákos, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a fejlődés költségvetésének nevezte a tervezetet, amely 4,4 milliárd forintot irányoz elő beruházásokra, miközben az intézményrendszer működése is biztosított.

Javasolta, hogy e keretből a kertségek (a debreceni külterületek) fejlesztésére tervezett összeget emeljék meg 555 millió forinttal, összesen 1,2 milliárdra, aminek a forrását az iparűzési adóbevételek növekedésében, az ingatlanértékesítésben és az állami önerőalap pályázataiban jelölte meg. A javaslatot a frakció képviselőinek szavazataival elfogadták.

Kósa Lajos polgármester egyértelművé tette, hogy ez nem jelenti a helyi iparűzési adó emelését, de ebből az adónemből évről évre több a város bevétele. Megemlítette, hogy az önkormányzat biztosította a magas hozzáadott értéket termelő cégeknek, hogy nemcsak az adóalapjukból, hanem az adóból is leírhatják a kutatás-fejlesztésre fordított forrásaik egy részét, ezáltal mintegy egymilliárd forint maradt a vállalkozásoknál évente.

Ezt a rendelkezésüket az Alkotmánybíróság megsemmisítette, ami egymilliárdos többletbevételt jelenthet az önkormányzatnak. Ugyanakkor keresik a megoldását annak, hogy továbbra is ösztönözzék a magas hozzáadott értéket előállító cégek működését a városban - fűzte hozzá Kósa Lajos.

Szathmári Károly, az MSZP frakcióvezetője megalapozatlannak nevezte a költségvetési tervezetet. Megítélése szerint ugyanis az ingatlanértékesítésből tervezett 4 milliárdos bevételnek reálisan csak a fele teljesíthető, az is - mint fogalmazott - csak kemény munkával.

Csökkent a mozgástér, az adósságállomány átvétele és növekvő bevételek mellett szűkült a város költségvetése, és egyetlen új beruházást nem tartalmaz - mondta a szocialisták frakcióvezetője.

Kósa Lajos emlékeztette Szathmári Károlyt és a közgyűlés tagjait, hogy már közbeszerzés alatt van a Nagyállomás előtti közlekedési csomópont - intermodális központ - terveztetése, valamint folytatódik a nyugati körút építése, és felújítanak három oktatási intézményt.

Papp László (Fidesz) alpolgármester hozzátette: a város nem csak önkormányzati forrásból fejlődik. Felsorolása szerint a 4,4 milliárdra tervezett önkormányzati beruházások mellett jelenleg folyik a nagyerdei stadion 12,5 milliárdos építése, a református egyetemi campus 10 milliárdos fejlesztése, valamint a repülőtéren és az ipari parkban több tízmilliárdos beruházás.

Pajna Zoltán (Fidesz) alpolgármester elmondta: a közvilágítás korszerűsítésére 70 millió forintot fordítanak évente, júniusra pedig elkészül a tudományos élménypark. „Ez a költségvetés a debreceniekről szól” - jegyezte meg.

Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik képviselője „megszorító költségvetésnek” nevezte a város idei büdzséjét. Aggodalmának adott hangot a szerinte teljesíthetetlen ingatlanértékesítési bevételek miatt, ami 10 százalékos hiányt okoz majd a költségvetésben.

Dobrossy István, a Demokratikus Ifjúsági Szövetség (DISZ) képviselője hiányolta a forrást a polgármesteri hivatal dolgozóinak béremelésére, Varga Zoltán (DISZ) pedig úgy fogalmazott, hogy „Debrecen vezetése is rezsiharcot folytat, csak a saját intézményei ellen”.

A képviselők több mint két és fél óra vita után fogadták el Debrecen 2014-es költségvetését.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.