A főtér elcsendesül, az ünnep szívünkben él

Pótolhatatlan a hangulata

Az adventi időszak mindig varázslatos. Évről évre közösen készülődünk a legnagyobb és legszebb ünnepre. A készülődéshez hozzátartoznak a vásárok is, ami összeköti az egész várost. Debrecenben se volt ez másképp – egészen eddig az évig.

Hogya-n telt ez az időszak az előző években és miben más idén? Erről beszélgettem Mártival, akivel azt hiszem, sokan tudunk azonosulni. A kisgyermekes anyuka mindig nagyon szerette az adventi forgatagot, idén azonban csendes családi körben töltik a szeretet ünnepét.

- Hogyan szoktak készülni a karácsonyra?

- A mi családunk tartja azt a hagyományt, hogy huszonnegyedikén díszítjük fel a karácsonyfát, az ünnep hangulatát viszont már hamarabb megteremtjük. Minden évben előkerül az adventi koszorú, amelyen vasárnapról vasárnapra meggyújtjuk a gyertyákat. Előző években nagyon szerettem a karácsonyi vásárt, most pedig elmondhatatlanul hiányzik.

- Mit jelentettek ezek a vásárok?

- Amikor felállították a standokat, tudatosult bennünk, hogy eltelt egy év és közeledik a karácsony. Nagyon szép volt a főtér, szólt a zene és az egész hangulat varázslatos volt. Néhány évvel ezelőtt még a hó is esett – pótolhatatlan élmény. Ritkán vásároltam ott, de mindig ittunk forró csokit, ettünk valamit, hozzátartozott a készülődéshez és nagyon élveztük. Igazi családi program.

- Lehet pótolni valamivel ezt az érzést?

- A plázai standok egy minimálisan visszacsempészik a hangulatot, de nem az igazi. Számomra a főtéri vásár volt az a hely, ahol érezni lehetett, hogy átjár bennünket a szeretet és együtt dobban a város szíve. Egyszerűen jó érzés volt végigsétálni, nézelődni, csodálni a fényeket és hallgatni a zenét. Még a „miért ilyen drága a kenyérlángos?!” felkiáltások is hiányoznak.

- Sok stresszel jár ez az időszak?

- A készülődéshez az idegeskedés is hozzátartozik. Szeretnénk mindenkinek megtalálni a tökéletes ajándékot, ez évről évre nehezebb. Bevallom, az utolsó pillanatra szoktam hagyni a meglepetések beszerzését és csomagolását – ezen változtatnom kellene. Igen, ez a szeretetteljes időszak stresszes is egyben, de számomra mindent megér, mert azoknak szerzek vele örömöt, akiket a legjobban szeretek.

- Miben lesz más az idei ünnep?

- Idén sajnos nem tudok együtt készülődni Debrecennel, de tudom, hogy ez a helyes döntés. Szigorúan tíz fő alatt, de összegyűlik a család. Feldíszítjük a karácsonyfát, becsempésszük alá az ajándékokat és a gyerekek legnagyobb örömére csengettyűszóval hívjuk őket bontogatni. A járvány miatt egy családtagom nem lehet velünk, de az egészség mindennél fontosabb.

Hreskó Anita

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.