Tojás sokféle módon

Tojás a fasírtban

Bár már jócskán elmúlt húsvét, a tojás bármikor finom étel lehet, akár vendégváró falatokat is készíthetünk belőle.

Tojás fűszeres húsban, elő-, főételnek, bármilyen körettel (burgonya változatai, rizs, zöldségek, mártások), valamint hidegtálakhoz. Az egyszerűbb, főtt változatát feldobhatjuk panírozott formájában is. Ez a recept eredetileg fürjtojásból készül, de mivel nálunk gyakoribb a tyúké, nyugodtan használhatjuk. Így laktatósabb adagokat kapunk. Csak beletekerjük az ízlésünk szerint fűszerezett húsba (lehet a megszokott fasírt alapunk is), panírozzuk, kisütjük.

Hozzávalók: 4 kisebb méretű tojás kb. 400 g darált sertés-, pulyka- vagy marhahús, só, bors, pici mustár. Panírhoz: 1 tojás, liszt, zsemlemorzsa. Sütéshez: étolaj vagy zsír. Sütőbe is tehető, kb. fél órára, 200 fokon. Olajozott tepsibe, vagy sütőpapírra.  Ilyenkor érdemes lehet megforgatni egyszer.

A tojásokat lobogó vízben, kb. 10 perc alatt főzzük keményre. Közben a húst ízlés szerint fűszerezzük, jól összedolgozzuk (akár hűtőbe is rakható fél órára), majd a tojásmennyiségnek megfelelően osszuk egyenlő részekre, olyan lapokra nyújtjuk, melyek körbeérik a tojásokat. Ezekbe burkoljuk a héjától megtisztított tojásokat. Felvert tojásban megforgatjuk, majd zsemlemorzsában és forró zsiradékban arany barnára sütjük.

Tipp: ha a tojást pici lisztbe forgatjuk a hústekercselés előtt, jobban tapadhat hozzá.

D.B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.