Száz év remény - zenei siker Debrecenből

Nem az első sikere

 „Száz éve is azt mondták,/Utoljára leszünk katonák./Utoljára hagyja el földjét az ember,/ Hogy esküt tegyen, s kezében a fegyver.” - Így kezdődik az a dal – angolul és magyarul is –, amely páratlan sikert ért el 48 óra alatt a legnagyobb videó megosztó portálon.

Egy Debrecenben élő zeneszerző és szövegíró alkotása talán nem véletlenül lett pillanatok alatt népszerű. Felföldi József – ő a szerző – eddig hobbiként kezelte ebbéli tevékenységeit. Édességgyárában saját ötletei alapján készülő termékeinek ma a világ nyolcvan országában van kereslete.

Felföldi József különleges alkotói vénája már évtizedekkel ezelőtt megmutatkozott, amikor első verses kötetét kiadta. Érzései, metaforái, szimbolikus, olykor futurisztikus villanásai elgondolkodtatják mindazokat, akik a műfajokba való besorolást keresik, amikor a szerző műveit hallgatják. És nem véletlen a fenti megfogalmazás. Néhány esztendővel ezelőtt szimfonikus költeménnyel jelentkezett, amelyből CD is készült a Kodály Filharmonikusok közreműködésével. De ha kell, otthonosan mozog a romantika, a kései barokk, a mai pop és a filmzenék világában is.

A Száz év remény című, legfrissebb és talán legsikeresebb szerzeményét az egy éve tartó ukrán-orosz konfliktus ihlette. Emlékezik azonban minden akkord és céloz a szöveg is az első világháború századik, és a második világégés hetvenedik évfordulójára. Az emberek békébe vetett hitét szimbolizálja, utal és felhívja a figyelmet a háború borzalmaira.

Albert Bowkett drámai szövegfordítása, a zenei producer – Bördős Lali – meghökkentő hangszerelése után méltán kapja fel a fejét a pacifista világ. A fiatal, a nagykorúságot még el sem érő énekesnő – Csubrikova Krisztina – ukrán felmenőkkel is rendelkezik. Édesapja a Magyarországgal szomszédos Ukrajna szülötte. A lány a Magyar Állami Operaház Gyermekkórusának tagja. A klip utolsó, befejező képén jól látszik, amint Csubrikova a könnyeivel küzd. Nos, ez nem a rendező utasítására született műkönny volt. Krisztina csak napokkal a forgatás után vallotta be, hogy a dal minden sora megfogta, átélte a benne leírtakat és úgy gondolta, hogy ha csak néhány percre is, de azonosult az abban megfogalmazottakkal.

A szerző Felföldi József érzékenységét jól tükrözi, amit a dalban is megfogalmaz:

 „Nem ok nélkül halunk meg hisz látjuk,/ Sokan jöttök még utánunk, mások.”

Weisz György

A klip ITT látható

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.