Hullámzó minőség - hatodik győzelem

Taylor tizenöt ponttal járult a győzelemhez  Fotó: MKOSZ

Sorozatban hatodik győzelmük megszerzésére készültek a Debreceni Egyetem élvonalbeli kosárlabdázói. A Mandics-alakulat a több szempontból is ismerős Szeged otthonába látogatott szombat este.

A hazaiaknál Bognár Kristóf egykori debreceni pályafutása miatt lehetett ismerős a cívisvárosiaknak. A DEAC alakulatában pedig Darrin Govens pattogtat jelenleg, aki Szegeden lett a bajnokság MVP-je. A játékosokon túl a kispadon is volt egy szegedi-debreceni kapcsolat, a hajdúságiak régiúj vezetőedzője, Andjelko Mandics ugyanis három esztendeig is fontos szerepet vállalt a Csongrád-csanádiak menetelésében. A DEAC legutóbb, a bajnoki szünetet megelőzően kétszer is hosszabbítás után tudott diadalmaskodni. Előbb az Oroszlány otthonában, majd hazai pályán, a Zalaegerszeg ellen született túlórában fekete-fehér diadal. A kiesés ellen küzdő, már biztosan play-outban szereplő Szeged a jelenleg rájátszást érő pozícióban menetelő, hetedik DEAC-ot fogadta.

Mócsán Bálinték egészen magabiztosan kezdték az összecsapást, ugyanis 8-0-s roham után időt is kellett kérnie a Szedeáknak. A technikai szünet után sem lankadt a DEAC játékkedve, Garamvölgyi Ákos kétszámjegyűre növelte a debreceni előnyt, amikor a Szeged megszerezte első pontjait. A Debrecen védelme olajozottan működött, a vendéglátók támadásban nem találták a ritmust. Az első játékrész hajrájában azonban mégis megérkezett az első hazai hárompontos, amellyel némileg sikerült zárkózniuk Bognár Kristóféknak. Fél perccel a negyed vége előtt váratlanul szétesett a fekete-fehér alakulat. Neuwirth Bence kintről a gyűrűt sem találta el, erre válaszul pedig két szegedi tripla is a hálóba ért. Tíz percnyi játék után 18-22 állt az eredményjelzőn. A folytatásban továbbra is igyekeztek a Tisza-partiak a DEAC nyakát fogni, ami hellyel-közzel sikerült is. Újabb hárompontos ugrasztotta talpra a közönséget Washington révén, a Debrecen azonban a kiváló védekezésnek köszönhetően ismét tetemesebb előnyre tett szert. A szegediek ingadozó játékstílusa némileg megzavarta a vendégeket, ez pedig a vezetésbe került. A félidőben a szegedi aréna közönsége 37-36-os hazai vezetésnek örülhetett.

A fordulást követően Mócsánék az első játékrész kezdeti periódusát idéző szervezettséggel pattogtattak, így a hazai vezetőedző, Nikola Lazics újra hamar időt kényszerült kérni. Megint csak eredménytelenül. Garamvölgyi hárompontosával kezdődött az újabb nagy menet, amely végén ismét kétszámjegyűre hízott a fekete-fehérek előnye. A harmadik felvonás végén Mócsán keze is „elsült” kintről, a labda épp akkor érkezett a gyűrűbe, amikor a dudaszó felhangzott: 55-67-es állással készülhettek az utolsó negyedre a felek. A negyedik tízperc kifejezetten kiélezett csatát hozott, a mérkőzés hajrájára mindössze kettő pontnyi maradt az egyetemiek vezetésből. A diadalmas reményeket végül a kapitány, Polyák László tartotta életben, kulcsfontosságú pillanatban vágott be egy triplát, majd egy duplát, amellyel lényegében el is döntötte a mérkőzést. A DEAC 83-86-os győzelmével immár zsinórban hatodszor győzött, így hatalmas lépést tett a rájátszásba kerülés felé.

Tóth Ádámék legközelebb március 11-én, szombaton lépnek pályára, ismét idegenben. Nem is akármilyen mérkőzésen, a Debrecen ugyanis az idén meglepően szerény teljesítményt nyújtó Körmend otthonába látogat.

Barna Marci

Naturtex-SZTE-Szedeák – DEAC 83-86 (18-22, 19-14, 18-31, 28-19)

DEAC: GOVENS 11/3, Neuwirth 5/3, MÓCSÁN 24/12, Garamvölgyi 7/3, TÓTH 11csere: TAYLOR 15, Scott 4, Gáspár, Polyák 9/3.

Andjelko Mandics: – Fordulatos mérkőzés volt. Az első negyedet kontrolláltuk, majd szétestünk, és az egypontos hátrányunk jónak számított a nagyszünetben ahhoz képest, ahogy a második negyed utolsó öt percében játszottunk. A harmadik tíz percben ismét jól játszottunk, ez kitartott az utolsó negyed első három-négy percére is, majd megint megálltunk, egyszerűen nem értem, miért. Az utolsó három percben az összes pontot második esélyből engedtük a Szegednek, ez nem tudásbeli, hanem akarati tényező, persze értem én, hogy ilyenkor a fáradtság is közrejátszik, de muszáj koncentrálni ilyenkor is. Polyák szerencsés dobásai kellettek, de le tudtuk volna zárni a meccset korábban is, de úgy látszik, mi csak ilyen meccseket tudunk játszani, igaz, most legalább nem volt hosszabbítás... Ebben a csapatban van karakter, amikor nem mennek jól a dolgok, akkor is képesek vagyunk felállni. Zsinórban hat meccset nyertünk, de még csak közeledünk a nyolcadik hely felé. Nehéz időszak vár ránk, sok sikert kívánok a Szegednek a továbbiakban!

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.