Szolnok, a sokszor újjáépült város

Szolnokot sokszor árvíz is rombolta  Fotók: Szolnok Tv, reptar.hu, Pap Beáta, internet

Ha meghalljuk azt a nevet, hogy Szolnok, akkor sokan tudják, hol van és közülük nagy százalékban voltak is már a városban. Ha megkérdeznénk őket, több mint a fele tudna valamit mondani róla.

Például, hogy az Alföldön található, így nincs se hegye, se dombja, amerre csak elnézünk, síkság. Vagy, hogy a Zagyva folyó itt folyik a Tiszába, illetve, itt a Tisza egyik legnagyobb holtága. Azt is sokan tudják, hogy megyeszékhely, és ezzel régen is és most is fontos stratégiai szerepet töltött, tölt be az országban. De amit kevesen tudnak, hogy csaknem 14 alkalommal rombolták már le, így mindig újra kellett élednie a romjaiból. Miért írom ezt? Mert a városunk fejlődik, bár az itt lakók sokszor elégedetlenkednek. De nézzük, miért érdemes ide ellátogatni!

A városunk jelmondata: Szolnok Élmény Télen-Nyáron! Milyen élményeket kínál Szolnok?

Ha valaki szórakozásra vágyik, akkor az egyik legnagyobb ingyenes fesztiválunkat kell meglátogatnia, a Tiszavirág fesztivált, amelyet június 14-18. között rendeznek meg. Két év kihagyás után tizenötödik születésnapját ünnepli. Minőségi és változatos stílusú zene négy helyszínen. Hagyományőrző gasztronómiai kínálat számos vendéglátó egységnél. Míves portékák, nagyszerű borok és pálinkák neves pincészetekből – mindez teljessé teszi a kikapcsolódást. Lehetetlen valamennyi programon részt venni, mert a színpadokon egy időben zajlanak az előadások és a koncertek.

Külön érdekesség, hogy ebben az időszakban látható a világszerte párját ritkító kérészrajzás, más néven a Tisza virágzása.

A Palacsintafesztiválnak május 20-22. között immár 6. alkalommal ad helyet a város Szolnok egyik legszebb természeti környezetében, a Széchenyi-parkerdő területén található Nefag-játszótéren. A fesztivál fő irányvonala a családok minőségi kikapcsolódásának megteremtése és az együtt töltött idő fontosságának hangsúlyozása. Minden korosztályú gyerek talál magának kikapcsolódási formát, és napközben a színpadon is övék a főszerep. Amikor a gyerekek már elfáradtak, megkezdődnek a koncertek, melyek már főleg a felnőttek kikapcsolódását szolgálják. A főszereplő, a palacsinta sem maradhat el, minden változata megkóstolható. A vállalkozó kedvűek a palacsintasütő-versenyen is mérettethetik magukat.

A Tiszai Hal Napja – Szolnoki Sparhelt Fesztiválra szeptember 24-25. között érdemes ellátogatni, mivel a halfogyasztás népszerűsítése a fő szempontja, különös figyelmet fordítva a tiszai halakra. A Tisza partján és a Tiszai hajósok-terén a folyó gazdag halállományának gasztronómiai csemegéit kóstolhatjuk meg, miközben élvezhetjük a jobbnál jobb műsorokat. A sajátos hangulatú, a város nyári rendezvényeit záró program a folyó élővilágával, a partjain élők hagyományaival kívánja megismertetni a helyieket és a Szolnokra látogatókat. Ha jóllaktunk, akkor gasztronómiai bemutatókat, haltelepítést, horgászversenyt, halászléfőző versenyt, hazai és nemzetközi halételek bemutatóját és kóstolóját, valamint remek színpadi programok sorát nézhetjük meg.

A Tiszaliget ad helyszínt a nagy tömegeket vonzó Szolnoki Gulyásfesztiválnak, immár 24. alkalommal szeptember 9. és 11. között, ahol számtalan programmal várják a vendégeket. A bátrabbak a gulyásfőző-versenyre is benevezhetnek, a kényelmesebbek pedig megkóstolhatják az elkészült finomságokat.

A Szolnok napja a város egyik kiemelt rendezvénye, amelyet annak tiszteletére tartanak, hogy 1847-ben ezen a napon adták át a Pest-Szolnok vasútvonalat. A belvárosban, a Hild János téren, a Kossuth téren és az Aba-Novák kulturális központ területén számos szabadtéri és beltéri programot szerveznek, amelyek minden korosztálynak kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak. Minden évben elkészítik és szétosztják a Szolnok tortáját. Mindig annyi szeletből áll a torta, ahány éves a város. 2022 szeptemberében 947 szeletes művet fognak alkotni a helyi cukrászok és ügyes tanulóik.

Ez csak néhány fesztivál, amelynek helyszínt ad Szolnok. De nézzünk még szét, milyen kikapcsolódási lehetőségek vannak, amelyek egész évben várják az érdeklődőket!

A Szolnoki Repülőmúzeum egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely. A múzeum több mint 4500 m2 fedett kiállítótérrel és mintegy 60 000 m2 alapterületű nyílt udvarral várja az érdeklődőket. Az itt található nyugdíjazott és restaurált repülőgépek mellett megannyi interaktív eszköz kínál élményt a látogatóknak. A RepTár nem csak kiállítóhely, de élményeket és szórakozást kínáló tematikus park is. Egész évben rendeznek fesztiválokat, táborokat, kiállításokat családok és gyerekek részére is.

A Bagolyvár vadaspark gyönyörű erdei környezetben található. Már csak az ebben a környezetben való sétálás is kellemes kikapcsolódás lehet. Az ide látogatók 36 állatfaj 159 egyedével találkozhatnak. Egy kis erdei tó is található a vadaspark területén. Mindenhol tájékoztató táblák vannak, segítve az élővilág és állatok megismerését. Körbesétálva megismerhetjük Magyarország legjellemzőbb vadfajait, házi- és hobbiállatait, sőt lehetőségünk van akár testközelből is megismerkednünk az állatokkal az állatsimogatóban.

Szintén festői környezetben találjuk a Kalandparkot a Tiszaligetben. A hatalmas fákra felépített kalandpark sokgyerekes családok számára is kikapcsolódást jelenthet. A park területén 6 pálya lett kialakítva a fák lombkoronái között, különböző ügyességi feladatokkal. Minden korosztály megtalálhatja a számára megfelelőt magasság és életkor függvényében. Amit pedig mindenki szeretne kipróbálni, az a halastó felett átívelő tiroli csúszópálya. Harminc méter magasságban „repülhetünk” át a tó felett oda és vissza.

A város egyik legnagyobb parkja az Ormos Imre park. A játszótér különlegessége, hogy Szolnok nevezetességeit, épületeit fedezhetjük fel bennük, mint például a Tiszavirág hidat, a víztornyot, de még a Tiszát is. A futókör, a kosárlabdapálya, a street workout pálya a felnőttek játszótere. A park területén egész évben rendeznek színes programokat minden korosztály számára.

A vízi sportok kedvelői is találhatnak kikapcsolódási lehetőségeket a városban. A Szolnoki Kajak-Kenu pálya tavasztól őszig számos hazai versenynek ad helyszínt. Versenynapokon kívül is érdemes kilátogatni, hiszen mi magunk is kipróbálhatjuk a vízi sportokat.

Nyáron a hűsölni vágyók jelenleg két helyszínen mártózhatnak meg. A Véső úti strandfürdőn és a Tiszán kialakított szabadstrandon. Az előbbin a biztonságos érzést nyújtó medencékben úszhatunk, vagy a gyógyvizes medencében pihenhetünk. A szabadstrandon a szabadság érzését, a folyó sodrását élvezhetjük a forró nyári napokon. A strand fehér homokja, nád napernyői igazi tengerparti érzést nyújtanak. Változatos hétvégi programok között tavaly megtalálhatók voltak a salsa táncbemutatók, a röplabda versenyek, a veterán autó bemutatók.

Se hegyünk se magas dombunk nincs, mégis élvezhetjük télen a szánkózás örömét, mivel már második éve használnak hóágyút a város közepén lévő Várkonyi téri „domboknál”. Az egész család élvezheti a szánkózás örömét. A kísérők sem unatkoznak, mivel lehetőségük van egy-két forró ital elfogyasztására is az itteni büfében.

Számos civil szervezet szervez hétről hétre eseményeket az itt lakók és az ide látogatók örömére. Népszerűnek számít a helyi parkerdőbe tervezett, túrával egybekötött madármegfigyelés és odúztatás. Sétával összekötött szemétszedések, illetve biciklizésre és futásra ösztönző programok is bővítik a kínálatot.

Amit felsoroltam az csak pár a sok színes program közül, amiért érdemes Szolnokra látogatni. Rengeteg kaland, szórakozás, kulturális és szabadidős kikapcsolódási lehetőség várja az ide látogatókat, érkezzenek akár télen, akár nyáron.

Pap Beáta

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.