Számítógépet az időseknek!

Idős korban is megtanulható a számítógép használata

További 63 hátrányos helyzetű település bevonásával folytatódik az idősügyi infokommunikációs modellprogram, amely a digitális jólét programon belül valósul meg - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára a napokban Budapesten, sajtótájékoztatón.

Solymár Károly Balázs hozzátette: a fejlesztésekkel 5000, 65 évnél idősebb rászoruló idős embernek tudnak majd valamilyen infokommunikációs eszközt adni, további 5000 ezer idős pedig saját eszközével kapcsolódhat a programba, amelyben az idősek jelentős részénél az internethozzáférést is támogatják majd. A fejlesztés teljes keretösszege 1,2 milliárd forint. Kiemelte: a programban az idős embereknek a számítógépek mellett 1500, egészségi állapotmérő-vészjelző karórát is vásárolnak majd. A helyettes államtitkár arról is beszámolt, hogy a program részeként 1365 közfoglalkoztatott vesz részt szakirányú képzésben, ők tanítják majd meg az időseknek az infokommunikációs eszközök használatát. Továbbá közfoglalkoztatottak dolgoznak majd az úgynevezett skype központokban, ahol egyebek mellett az idősekkel való kapcsolattartás lesz az egyik feladatuk.

Jeneiné Rubovszky Csilla miniszteri biztos közölte, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2016-os adatai szerint Magyarországon 1,8 millió 65 évnél idősebb ember él, számuk 2030-ra elérheti a 2,1 milliót. A miniszteri biztos kifejtette: azért döntöttek a program kiterjesztéséről, mert az idős emberek és az infokommunikációs eszközök kapcsolatát vizsgáló, 65 évnél idősebbek bevonásával készült reprezentatív felmérések arra mutattak rá, hogy ezeknek az eszközöknek a használata nem az életkorral van összefüggésben, hanem a rossz egészségi állapottal, a magányossággal.

Hozzátette, a kis településeken szignifikánsan magasabb volt az igény az infokommunikációs eszközökre, mint az ország más részein. A 63 hátrányos helyzetű település úgynevezett ellátási központként működne, a program nemcsak az adott településeken valósulna meg, hanem mivel a kistelepülések gyakran társulásokban látják el feladataikat, a társulás összes kistelepülése is bekapcsolódhatna a programba - ismertette Jeneiné Rubovszky Csilla.    

MTI

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.