A Ruyter utca érdekességei

Ruyter utcai fasor

Az utca a Faraktár utcával párhuzamos, kb. egy kilométer hosszú, magas akácfáktól árnyas. Nevét Michael de Ruyter (1607-1676) holland tengernagyról kapta, aki 1676-ban kiszabadította gályarabságukból a harminc életben maradt magyar evangélikus és református lelkészt.

Az utcában, az Üdvhadsereg épületének falán tábla emlékezik a bátor hollandról. A Nagytemplom mögött is emlékoszlop hirdeti hősiességét, rajta a felirat: „De Ruyter Mihály hollandi tengernagy. A szabadító. 1676.”

Sétámat a nyíregyházi vasút felől kezdtem. Néhány méter után balra ágazik ki a XVI. században élt Félegyházi Tamás debreceni református lelkészről elnevezett utca. A Félegyházi utcával szemben a Zsuzsi vasút műszaki emlékké nyilvánított fűtőháza. Az épület három nagy, egy kicsi dízelmozdony és a 394,023 számú csühögő pihenőhelye. A Zsuzsi az ország legrégebbi keskeny nyomközű (950 mm-es) vasútja. 1882-ben adták át a Nyírmártonfalváig húzódó első szakaszt. Jelenleg Hármashegyaljáig járnak vonatok. Éppen a napokban nyilatkozott Tasó László államtitkár a vonal eredeti, a Gúthi erdőig tartó vonalának újbóli megépítéséről.

Ott jártamkor a fűtőház előtt állt a vasút legújabb személyvagonja, amelyre mozgáskorlátozott utas felszállását segítő szerkezetet is felszereltek. Kicsit arrébb nyitott, panorámás vagon ácsorgott. Ez is a kisvasút új szerzeménye.

Elhagyva a fűtőházat, Fatelep mellett halad az utca. Nekem nevezetes hely, hiszen 1993-ban, amikor a Szaknévsornak kezdtem hirdetőket gyűjteni, ott kötöttem első üzletemet, amiért hatezer forint jutalékot kaptam. Nagy pénz volt akkor!

Nem győztem a fejemet kapkodni. A fateleppel szinte szemben, modern ház udvarán vesszőből font, nagyméretű, cipőalakú virágtartó érdemelt figyelmet. (Lásd: A hét képe!)

A Mák utca felé gyalogolva, komoly építkezés végső stádiumára figyelhet az arra vetődő. A Lidl áruház épülete, parkolója kész. A hozzá vezető utak, közlekedési csomópontok megépültek. A hipermarket áruval történő feltöltését követően, remélhetőleg augusztus 20-ára átadják a komplexumot. Bevásárló centrumok tekintetében Debrecen mostohagyermeke volt a város keleti része. Most végre legalább egy megkezdi működését.

Az építkezés lehetővé tette, hogy az autósok az utcáról újabb helyen is kijuthassanak a Faraktár utcára.

A Mák utcai új közlekedési csomópont előtt megálltam annál a tuskónál, ahol télen gombát szedtem. A téli fülőke novembertől január végéig terem. Több alkalommal éltem a lehetőséggel.

A Mák utcát elhagyva, a Pogány utca közelében, egy S-kanyarral eltávolodik az utcától a kisvasút nyomvonala, hogy a páratlan oldali házak mögötti minipályaudvarra kanyarodjon.

Még a Pogány utca előtt elhaladtam a 36. számú ház előtt. Az utca egyetlen emeletes építménye. Szemlélődésemet egy fékező autó zavarta meg. A hölgy állatorvos felől érdeklődött. Az anyósülésen kicsi macska nyávogott. Útba igazítottam, s élve a lehetőséggel, érdeklődtem a beteg macska felől. Az autós találta a cicust, és szeretné biztos kezekben tudni a kicsiny állatot.

A Pogány és Ruyter utca sarkán él egy idős házaspár. Kertjükben egyetlen szál dudva sem virít. Az idős férfi minden tavasszal végigrobikapázza a földet, azután ültet, dugványoz. Minden nap órákat tölt kertműveléssel.

Megállok az 56. sz. ház előtt. Sajnos, régi tulajdonosai elköltöztek. Két lompos szőrű macskája miatt itt mindig szívesen időztem. A gazda, az ablak alatt kutyaólat helyezett el. Az ólból, lógó nyelvvel a kutya bámult ki, tetején pedig a sárga vagy szürkefoltos nagyszőrű macska trónolt.

A Ruyter és a Szenczi Molnár Albert utca sarkán figyelmeztető cédulákat raktak ki. Amióta a Zsuzsi vasút megállóhelyét áthelyezték, a mai napig vannak, akik hosszasan keresik, mert sajnos eléggé eldugottan, a Szabadságtelepi református templom mögé telepítették. A gépelt papír segít az eligazodásban.

Megcsodáltam a Szabadságtelepi Református templom lelkészi hivatalának épületét. Szerény, bár terjedelmes, esztétikus épület jelzi, hogy a gyülekezet gondját viseli egyházának és azok szolgálóinak. Az épület mögötti járdán aszfaltrajzok. Valószínűleg gyerekek alkottak a színes krétákkal. A templomudvaron is játszóteret építettek. Úgy látszik, a református egyház a vallásos nevelést játékos eszközökkel, már gyerekkorban elkezdi.

Napközben a város szociális szolgálatának Ruyter utcai központja előtt mindig nagy a nyüzsgés. Sokan intézik szociális ügyeiket, de még többen várnak valamilyen segélyre, vagy munkalehetőségre.

A szociális központ mellett ABC üzemel. Előtte a flaszteron részeg hortyog békésen. Nem tudom, hol rúghatott be. Kocsmát biztosan nem talál a Ruyter utcán.

Az ABC mellett hónapok óta rozsdásodik egy Volvo. Körülötte burjánzik a dudva.

A Budai Nagy Antal utcai kiágazásánál hosszú épület uralja a környezetet. Az Üdvhadsereg székháza. Szociális konyháján a rászorulóknak naponta száz adag ételt főznek. Itt is láttam már sort. Ott jártamkor zene hangjait hallottam a fülledt melegben sarkig tárt ablakok mögül. A modern zene ne tévesszen meg senkit: az Istent dicsőítették. Az egyház halad a korral.

Az Üdvhadsereg falán található az utca névadójára, Ruyter Mihályra emlékező tábla.

A magas fák hűst adó lombjai alatt sétálgatni, nézelődni kellemes programja lehet a Debrecent felfedezni kívánók számára…, mert nemcsak a városközpontban akadnak érdekességek, látni valók, hanem sokkal kijjebb is.

Somogyi Ferenc

További képek: Itt

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.