Mire gondolt a „művész”?

Nemzeti színű rombolás

Január 22-e, a Magyar Kultúra Napja. Verseket szavalunk, színházba megyünk vagy egyéb kulturális tevékenységet folytatunk, ki-ki a maga módján. Megemlékezés, tiszteletadás is egyben ez a nap, amikor egy adott közösség ünnepel, legyen szó városról vagy akár egy kis faluról is.

Moha. Egy kis ötszáz fős falu, Fejér vármegye szívében, csaknem tizenöt kilométerre Székesfehérvártól. Békés környezetével, nyugodt hangulatával és segítőkész lakóival igazi kuriózumnak számít itt lakni. Mégis, a Magyar Kultúra Napjának reggelén nem az ünneplés lehetőségeinek tárháza kopogtat be hozzánk, hanem a rendőrség. Zavarodottság, ijedtség és kérdések merülnek fel ilyenkor az emberben: vajon mi történhetett?

Miközben a közbiztonságért felelős szerv munkatársai előbb kérdéseket, aztán válaszokat adnak, ismét hatalmába kerít minket az ismerős érzések kavalkádja. Zavarodottság, ijedtség és új szereplőként a színpadon feltűnik a forrongó düh is. Ha megjelent volna a híradóban ez a hír, talán valahogy így hangzana: Előző este a Fejér vármegyei Moha nevű településen egy ismeretlen tettes megmagyarázhatatlan okokból megrongálta a falu közösségi házát. A rongáló piros és zöld festéket használt a művelet elkövetéséhez, amely az épület ablakának egy részét is beteríti.

Miután az ember felocsúdik a történtek után, megbizonyosodik az esetről, személyesen sétál el a tett helyszínére, ahol nem a megszokott takaros kis faluház áll, hanem egy megcsúfított, festékkel tarkított „paca”. Újabb kérdések merülnek fel az lakókban a kép láttán: Vajon mire gondolt a „művész?”

Fehér színen a piros és a zöld virít, egy magyar embernek ebből rögtön országának színei jutnak eszébe. Ív alakú, még sincs formája. Talán valaki a Magyar Kultúra Napja alkalmából valami maradandót akart alkotni? Ezért használt ilyen színeket? Vagy a település „kulturális szórakozóhelyéről” (kocsma) érzelmekkel túlcsordulva hazafelé tartva ötlött eszébe, hogy e nemes ünnephez közeledve teremteni kellene valamit? Valamit, amiben ott a haza szeretete, és lehetőség szerint oda, amely olyan fontos ennek kis közösségnek? Ezekre a kérésekre talán soha nem kapunk már választ, de az biztos, hogy az idei Magyar Kultúra Napját nem feledik Moha lakói.

Józan Tímea

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.