Rendezni kellene a zenészbéreket

Rögtönzött utcai koncert

Debrecen, 2014. június 5., csütörtök (MTI) - A bérek felzárkóztatását sürgette a debreceni Kodály Filharmónia igazgatója a zenekar és a Kodály Kórus csütörtöki évadzáróján.

Somogyi-Tóth Dániel történelmi jelentőségűnek nevezte a zenészek bérének felzárkóztatását a pedagógusbérekhez, ellenkező esetben megállíthatatlan lesz a zeneművészek elvándorlása.

Ma nincs versenyképes fizetés a zenekarnál, és egyre inkább „a vonzóbb pedagógusállásokba csábítják a zenészeket” - tette hozzá az igazgató a debreceni Hal közben, rögtönzött koncerttel egybekötött nyilvános évadzárón.

Az igazgató szerint komoly támogatást kapnak Debrecen önkormányzatától, ötmillió forint volt a szponzori bevételük, a nemzeti kórusoknak korábban megítélt kormányzati támogatás azonban nem érkezett meg az együtteshez, „még úton van”.

Somogyi-Tóth Dániel utalt arra, hogy a Kodály Filharmonikusok ebben az évadban ünnepelték 90. évfordulójukat. Az október elsején, a zene világnapján adott jubileumi koncerten a zenekart több olyan karmester is vezényelte, akik az elmúlt évtizedekben irányították a filharmonikusok munkáját. A Kodály Kórus februárban a világhírű Ennio Morricone dirigálta Európa hat nagyvárosában, ahol az énekesek mintegy 80 ezer néző előtt arattak hatalmas sikert. Decemberben a két együttes Budapesten José Carrerasszal adott koncertet.

Míg a kórus az európai városokat hódította meg, a zenekar Ázsiát: Kínában turnéztak nagy sikerrel a Kodály Filharmonikusok ebben az évadban, a távol-keleti ország legrangosabb koncerttermeiben, köztük a világhírű pekingi NCPA hangversenytermében léptek fel reprezentatív magyar programmal - sorolta az igazgató, hozzátéve: a számok tükrében is jól teljesítettek az együttesek, a zenekar koncertjeit 65 százalékkal több fizető néző látta, mint az előző évadban, a kórus pedig három és félszeresére növelte a nézőszámot, főleg a külső felkéréseknek köszönhetően.

A vendégszereplésekkel tarkított évadban „a hazai figyelem” sem csökkent, a bérletet váltók száma csaknem 10 százalékkal nőtt, és több teltházas koncertnek volt tanúja a debreceni Bartók-terem is. Ilyenek voltak például a Bécsi klasszikusok kamarazenekari sorozatának koncertjei. A klasszikusok évadának műsorában a kamarazenekari sorozat Mozart, Beethoven, Schubert és Haydn műveit mutatta be. A nagyzenekari koncerteken olyan emblematikus zeneművek szólaltak meg, mint például Mahler I., Mendelssohn V. („Reformáció”), Dvorák IX. („Új világ”) vagy Beethoven V. („Sors”) szimfóniája, Debussy, Ravel, Kodály vagy Brahms remekművei - ismertette Somogyi-Tóth Dániel.

A Kodály Kórus a reformációhoz kötődő kompozíciókkal tisztelgett a Heidelbergi káté megszületésének 450. évfordulója és két művének előadásával a 80 éves, debreceni születésű zeneszerző, Kocsár Miklós életműve előtt - fűzte hozzá, megemlítve, hogy a Csokonai Nemzeti Színház rezidens zenekaraként a Kodály Filharmonikusok Debrecen színházi életének is egyik legfőbb pillére.

Somogyi-Tóth Dániel elmondta: 2014/2015-ben tematikus évaddal készül a Kodály Filharmónia két együttese. A világ zenéje a zene világában sorozatban sok-sok tájra eljuthatnak a szép muzsika kedvelői. Többek között német, olasz, magyar, orosz, skandináv, francia tájakon barangolhatnak majd a koncertlátogatók, ezek mellett lesz zenés megemlékezés az '56-os forradalomról, az évad végén pedig „operacsemegék” is lesznek, Medveczky Ádám vezényletével.

Somogyi Béla (Fidesz), Debrecen kulturális alpolgármestere az évadzárón arról beszélt, hogy a város büszke lehet kulturális értékeire, amelyek jelentősen hozzájárultak az elmúlt években a gazdasági sikerekhez.

Megemlékezett azokról, akik 153 éve úgy döntöttek, hogy intézményesített zeneoktatásra van szükség Debrecenben. Ennek köszönhetően van ma filharmonikus zenekara, Kodály Kórusa, színházi operatagozata, Bartók kórusversenye a városnak - fűzte hozzá.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.