Ráckevei Anna kitüntetése

Ráckevei Anna testvéreivel

Magyarország Kiváló Művésze elismerésben részesült Ráckevei Anna Jászai-díjas Érdemes Művész, a Csokonai Színház igazgatója.

Nemzeti ünnepünk alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár állami művészeti díjakat adott át március 13-án a Pesti Vigadó Dísztermében.

„A színház és a színész halála, ha belemerevedik önmaga sémáiba, ha elveszíti a nyitottságát, ha nem képes megújulni, ha nem képes lépést tartani a folyamatosan változó korral” − vallja az idén 35 éve pályán lévő színművész.

Az állandó keresés, a kíváncsiság, az újdonság iránti nyitottság hajtotta előre akkor is, amikor a nagy klasszikus drámák tragikus hősnői (Antigoné, Goneril, Lady Milford, Arkagyina, Solvejg), illetve a Goldoni-, Shakespeare- és Molière-vígjátékok után előszeretettel fordult a kortárs szerzők művei felé.

A Madách Színház, a Nemzeti Színház, a Művész Színház és az Új Színház jelentették pályája korábbi fontos állomásait, majd 2006-ban szerződött a debreceni Csokonai Színházba, melyet 2013 óta igazgatóként vezet.

A debreceni teátrumban olyan, a szövegszínházi hagyománytól eltérő produkciók alkotója volt, melyekben rendre újabb és újabb kihívásoknak kellett megfelelnie. Tanúbizonyságot tett fejlett mozgáskultúrájáról (Liszt: Krisztus oratórium), meggyőző színpadi erővel adta elő Valère Novarina kortárs francia szerző absztrakt drámáját (Képzeletbeli operett), és megrendítő alakítást nyújtott Vidnyánszky Attila költői színházi munkáiban (Halotti pompa, Mesés férfiak szárnyakkal), illetve az Iokaszté királyné tragikus címszerepében is. Gyönyörű orgánumát és beszédtechnikáját, rendkívül intelligens, drámai erejű színpadi játékát legutóbb Visky András Júlia − Párbeszéd a szerelemről című, önéletrajzi ihletésű monodrámájában, illetve Örkény Macskajátékának főszerepében csodálhatta meg a közönség.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.