Panaszok a Munkácsy utcáról

Zajkeltésre készen a "Csörgő"

A Munkácsy utcán élők panaszkodnak. Úgy érzik, mintha a városvezetés elfeledkezett volna róluk. Hiába írnak, hiába keresik az önkormányzati képviselőjüket (nem látták ebben a ciklusban), semmi sem történt. Évtizedek óta változatlan állapotok között kénytelenek élni.

A Fényes udvar árnyékában, a nyíregyházi vasút mellett, az utcában élők elkeseredettek. Panaszkodnak az éjjel-nappali állandó vonatzajra. Egy-egy forgalmasabb órában tíz vonat is elhúz közvetlen közelükben. Pedig nem volt mindig így. Amikor az utcarész házai épültek, a vasút nyomvonala távolabb esett. A vonal villamosításakor végzett pályarekonstrukció során az addigi szűk ívet levágták. A síneket közvetlenül a Munkácsy utcai házak elé fektették le. A vasút és a házak között mindössze tíz méter a távolság. Egy-egy nagy sebességgel elrobogó szerelvény megremegteti a házfalakat. Nehéz tehervonat elhaladásakor percekig táncolnak a tányérok az asztalon. A lakók nehezen viselik a mozdonyok gyakori kürtölését is. Nappal még elmegy, de éjszaka… Azt belátják, elfogadják, hogy ha a vasúti jelzőtáblák hangjelzést írnak elő, akkor muszáj nyomni a kürtöt, de a mozdonyok vezérei igyekezzenek a lehető legrövidebb ideig tenni! A Huszár Gál utcai átjárótól a Vágóhíd utcai felüljáróig öt-hat alkalommal is dudálnak, annyi jelzés pedig biztos nincs azon a pályaszakaszon. Tapasztalatból, megelőzésképpen kürtölnek, mert a városlakók átjárnak a vasúton, az utca előtti ív miatt pedig beláthatatlan a pályaszakasz, s bizony emiatt már jó néhány gázolás történt. Sajnos az öngyilkosok kiszemelt helye is ez a kanyar, megint csak a pálya beláthatatlanság okán.

A lakók félnek is, mert a pálya állapota egyre rosszabb. A sínkoronák kopottak. A vonatkerekek berágnak a külső ív sínszálaiba, aminek következtében a vagonok beszitálnak, táncolni kezdenek. Ha nem cserélik ki a síneket, egyszer ott fog kisiklani egy szerelvény.

Igyekeznek a problémák humoros oldalát is megtalálni. Több lakó felriad álmából, ha nem hallja idejében a késő esti mátészalkai személy mozdonyának csörgését. Egyből feltűnik, ha egy menetrendszerinti vonat nem az előírt időben húz el a házak előtt. A lakók egy kürtölést bocsátanak meg. Azt, amikor az utcában lakó mozdonyvezető „üdvözli” az otthon maradtakat.

A Munkácsy utcaiak hangvédő falat kérnek, erős kerítést vagy támfalat egy esetleges kisiklás kivédésére, hogy a pályát elhagyó szerelvény ne a házakba rohanjon bele.

Kérik, sőt követelik az utca leaszfaltozását. Az illetékesek évek óta képtelenek eldönteni, hogy az utca a vasúthoz, vagy a városhoz tartozik. Addig egyik szervezet sem hajlandó bármit tenni az ott lakók érdekében, miközben ők kénytelenek a mai napig porban, sárban közlekedni. A Munkácsy utca lakói szégyennek tartják, hogy az ország második legnépesebb városa központja közelében a mai napig aszfaltozatlan utak találhatók. Szívesen vették volna, ha a megaberuházások helyett vagy mellett rájuk is fordítottak volna egy kis pénzt.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.